Ouders hebben soms moeite met de financiële opvoeding van de kinderen, om te leren hoe ze moeten omgaan met geld. Dit kan later leiden tot grote financiële problemen, op jonge leeftijd, maar ook in de verre toekomst van een kind. Wij geven 5 tips om je kind bewust met geld om te laten gaan.

1) Blijf zakgeld geven

Het geven van zakgeld is één van de speerpunten van de experts. Op deze manier krijgt het kind de verantwoordelijkheid met een bepaalde hoeveelheid geld om te gaan. Het bedrag maakt niet uit, het gaat erom dat de ouders het geld als leermiddel gebruiken. Maak van tevoren heldere afspraken: wanneer ze het geld ontvangen, wat het bedrag is en maak duidelijk wat het kind zelf moet betalen. 

Niet te vergeten: praat met regelmaat over de keuzes die gemaakt zijn zonder boos te worden. Zeggen wat ze fout doen heeft geen zin, vertellen wat beter kan helpt wel. Als ouder moet je ervan uit gaan dat je kind regelmatig de foute keuzes maakt, maar daar leren ze van.

2) De eerste bankpas

Afhankelijk van de situatie, is tussen elf en dertien jaar een goede leeftijd om jouw kind een eerste bankpas te geven. Door het gebruik van een bankpas kunnen een aantal basisvaardigheden aangeleerd worden: kijken hoeveel geld op de rekening staat, overboeken naar een eventuele spaarrekening, tikkies sturen en geld pinnen. Voor de ouders heeft het ook een voordeel: alle uitgaven kunnen in ieder geval tot het 18e levensjaar bekeken worden.

3) Niet altijd betalen voor klusjes

Niet iedereen is een even grote voorstander van betaalde klusjes. Kinderen moeten leren dat geld niet uit de lucht komt vallen, maar niet elk huishoudelijk klusje moet om geld gaan. Het is daarom verstandiger om de kinderen een zakcentje te geven bij de mindervoorkomende klusjes, die wat meer tijd kosten. Kleinere huishoudelijke taken, zoals de tafel dekken en afwassen, hoeven niet betaald worden. 

4) Sparen

Soms moet je sparen. Door te sparen leren kinderen dat het soms wat langer duurt voordat ze iets kunnen kopen wat ze heel graag willen. Je krijgt helaas niet altijd je zin. Vanaf een jaar of zeven zijn kinderen oud genoeg om te beginnen met sparen. Dit begint heel klein, met een spaarvarkentje en daarin twee euro, maar dit is essentieel voor de toekomst. 

5) Meer dan opvoeding thuis

Geld kan een grote rol spelen in de maatschappij, dat hoeven we jullie als ouders niet te uit te leggen. Voor een kind is het belangrijk dat het niet alleen vanuit huis ‘regels’ meekrijgt over geld. Het gaat erom dat een kind leert omgaan met geld. Invloeden van buitenaf tellen daarom ook een rol.

Overleg met ouders van vriendjes of vriendinnetjes over hoe zij het doen bijvoorbeeld of vraag aan de school van jouw kind of zij ook ondersteuning bieden. Zo merken wij een flinke toename in aanvragen als het gaat om onze voorlichting ‘Omgaan met geld’. Je mag het ook ons laten weten via de meldknop op onze website, dan nemen wij contact op met de school.