De afgelopen weken is het aantal fraudegevallen via WhatsApp is de afgelopen weken sterk gestegen. De oplichters doen alsof ze een familielid, vriend of kennis zijn en halen slachtoffers over door smoesjes te gebruiken om privégegevens te delen of geld over te maken. De schade van WhatsApp-fraude bij sommige slachtoffers is soms tienduizenden euro’s per dag.

Dat melden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag bij de jaarlijkse publicatie van fraudecijfers. Belangenclubs van onder meer de banken zeggen dat de toename een gevolg is van het feit dat mensen noodgedwongen thuiszitten. “Door het coronavirus communiceren mensen nog veel meer digitaal en dat maakt het gemakkelijker voor fraudeurs”, zegt de woordvoerder van de Betaalvereniging. De politie krijgt dagelijks steeds meer meldingen van WhatsApp-phishing.

whatsapp-fraude voorbeeld
Voorbeeld scenario WhatsApp-fraude uit onze Social Media voorlichting

Begin april bleek dat de Fraudehelpdesk in maart al een kleine 800 meldingen van WhatsApp-fraude binnen had gekregen. De oplichters doen zich voor als een bekende en gebruiken daarbij een smoesje. Zo zeggen ze bijvoorbeeld dat de telefoon kapot is en vragen daarna aan je of je even snel iets wilt betalen. Ook kunnen de oplichters op een stiekeme manier naar inloggegevens of andere gevoelige informatie vragen. 

WhatsApp-fraude voorkomen

Om zoiets te voorkomen, zou je het beste de desbetreffende persoon eerst telefonisch even kunnen spreken voordat je geld overmaakt. Oplichters zeggen namelijk vaak dat ze je al gebeld hebben, maar dit is niet waar of het was een milliseconde. Zodra er persoons- of bankgegevens worden gevraagd, neem dan eerst daadwerkelijk even telefonisch contact met de persoon op.

Overigens is het verstandig om niet alleen op te passen bij WhatsApp. Ook Twitter, Marktplaats en Facebook Messenger worden veel gebruikt. De totale schade door fraudeurs in het betalingsverkeer was in 2019 verdubbeld naar 24,1 miljoen euro ten opzichte van 2018. Volgens de politie komt dit doordat de drempel voor gelegenheidscriminelen lager is geworden. Tools om digitaal te frauderen zijn breder beschikbaar en steeds goedkoper. 

Zo zijn er tal van voorbeelden van lijsten met telefoonnummers die online gemakkelijk te verkrijgen zijn. Voor een prikkie kan je grote hoeveelheden e-mails en sms’jes naar mogelijke slachtoffers. Vervalste websites opzetten wordt ook steeds goedkoper en gemakkelijker. 

In de tussentijd proberen de banken met specifieke maatregelen de schade terug te dringen. Maar om fraude te voorkomen, moet je zelf ook oplettend zijn!