Vanaf het nieuwe schooljaar in 2021-2022 zijn scholen verplicht om lessen te geven over mediawijsheid. Het is dus van groot belang dat docenten digitaal vaardiger en mediawijs worden. Echter is dit voor veel docenten een uitdaging. Zeker niet alle leraren zijn mediawijs en digitaal vaardig genoeg. In 3 stappen geven wij jullie daarom alvast wat handvaten om mediawijzer te worden. 

1. Bepaal je mediawijsheid niveau

Om te beginnen, moet je je niveau bepalen. Dit kan je doen met het Mediawijsheid Competentiemodel. Het model kan gebruikt worden door leerkrachten op basisscholen, docenten in het vo en pabostudenten. Het model bestaat uit de thema’s begrip, gebruik, communicatie en strategie. Bij elk thema worden verschillende competenties omschreven en opgedeeld in vijf niveaus. Wie voor de klas staat, zou bij alle competenties niveau vier of hoger moeten scoren. Maak inzichtelijk bij welke competenties je al een vier of hoger hebt en aan welke competenties je nog moet werken. 

Een andere tool is mediaprofiel.nl, waarbij je een persoonlijke scan van je mediavaardigheid kan maken. Achteraf krijg je advies per competentie. Om je school te ’testen’ kan je gebruik maken van de Mediawijsheid Meter van Cubiss.

2. Werk aan je vaardigheden

Een goede manier om mediawijzer te worden, is door het volgen van één of meerdere trainingen. Vanaf 2021 is het geven van mediawijsheid lessen een verplicht onderdeel binnen het onderwijs, dus je kan er het beste zo vroeg mogelijk bij zijn. Social Media speelt een grote rol bij de jeugd en de kinderen moeten er op de juiste manier mee om leren gaan. De schoolleiders zijn verantwoordelijk voor het trainen van de docenten en juiste lessen voor de leerlingen.

Mediawijsheid is dan ook het meest geboekte thema van ons complete aanbod aan voorlichting. Hierin zijn combinaties mogelijk van trainingen in Social Media of bijvoorbeeld verantwoord gamen. We weten op de juiste manier een boodschap over te brengen en in een tempo wat het voor iedereen toegankelijk houdt. Een training kan een ochtend, middag of hele dag duren. Eenmalig of frequent, dit hangt natuurlijk helemaal af van de wensen. Wist je dat je als docent hier een tip kan geven om ons te laten weten op welke school we langs moeten komen?

3. Blijf up-to-date over mediawijsheid

Mediawijzer worden is goed, maar je hebt er pas echt wat aan als je ook mediawijs blijft. Echter, tegenwoordig gaan veranderingen in een tempo wat bijna onmogelijk is om bij te houden. Dagelijks komen nieuwe apps uit, elke maand ontdekt de jeugd een nieuwe hype die nog gekker is dan de vorige of er is weer een vlogger die ineens populair wordt.

Het kost tijd om deze ontwikkelingen bij te houden, maar het levert ook veel op. Je kan meer betekenen voor de kinderen omdat je weet wat er in hun leven speelt. Om het zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben wij daarom een nieuwsbrief gestart. We sturen elke 3 weken een nieuwsbrief met alle nieuwe ontwikkelingen in de Social Media wereld. Inschrijven voor onze nieuwsbrief kan gemakkelijk via onze website.