Telegram is al jaren een van de populairste mobiele apps naast WhatsApp en TikTok, vooral onder jonge gebruikers. Het is net als WhatsApp een platform waarmee je kunt communiceren met anderen. De gratis chat-app is compleet beveiligd door middel van encryptie. Een voordeel van de applicatie is dus dat je veilig kunt chatten en alleen de ontvanger de chat kan lezen. Lees hier de voor- en nadelen van Telegram.

Voordelen

In de app zijn er verschillende mogelijkheden voor interactie met je vrienden. Om zo lang mogelijk in contact met hen te blijven, werkt de app ontzettend snel en er zijn geen limieten. Dit houdt in dat men onbeperkt chats kan sturen. Daarnaast kun je een chat aanmaken met een groep van maximaal 100.000 deelnemers. Telegram biedt dus een breed aantal opties.

Daarnaast is het een voordeel dat Telegram alle chats op allerlei apparaten synchroniseert. Dit betekent dat je de app op je tablet, laptop en telefoon kan gebruiken. Hierdoor kun je vanaf elk apparaat je gesprekken terugvinden.

Is Telegram wel geschikt voor kinderen?

De app is ontzettend populair onder kinderen. Omdat steeds meer over de chat-app gesproken wordt, willen steeds meer kinderen de app downloaden. Ze worden nieuwsgierig en willen meedoen met de rest die ook kunnen Telegrammen. Maar wat zijn de nadelen hiervan?

Dat al je gesprekken op verschillende apparaten beschikbaar zijn, kan ook werken als nadeel. De synchronisatie van de gesprekken kan ervoor zorgen dat chats makkelijk in de verkeerde handen terecht komen. De app dient dus heel voorzichtig gebruikt te worden. Denk goed na wanneer je iets deelt op de chat-app.

De organisatie biedt weinig tot geen sociale controle. Dit houdt in dat ze ongewenste berichten controleert en afschermt voor jonge gebruikers. Kinderen kunnen op veel manieren in ongepaste of gevaarlijke situaties terechtkomen. Ze kunnen hierdoor stress krijgen en de sociale druk wordt ook steeds groter op de app. Bovendien kunnen chats als beledigend ervaren worden. Kinderen kunnen vaak nog niet kritisch nadenken, daarom interpreteren zij nare berichten vaak heel letterlijk. Kinderen kunnen dus gemakkelijk in contact komen met vreemden. Dit kan verschillende negatieve effecten hebben. Ons advies is om het gesprek aan te gaan met kinderen over hun gebruik op Telegram. Probeer hen te begrijpen, maar deel ook jouw zorgen.