Social media staat vol met bizarre uitdagingen, maar sommige gaan écht te ver. De opkomende Chromebook Challenge leidt tot ernstige schade, giftige rookontwikkeling en zelfs ziekenhuisopnames. TikTok heeft de challenge inmiddels verboden, maar dat wil niet zeggen dat de trend daarbij gaat liggen. De gevolgen? Ontruimde scholen, gewonde leerlingen en verontruste ouders.

Wat houdt de Chromebook Challenge precies in?

De Chromebook Challenge begon als een “vaardigheidstest”, waarbij jongeren hun Chromebook expres uit handen lieten vallen om deze op een spectaculaire manier weer op te vangen met knieën, voeten of één hand. Maar de challenge is inmiddels geëscaleerd.

Leerlingen proberen nu ook opzettelijk schade aan te richten door bijvoorbeeld metalen voorwerpen, zoals paperclips, in de USB-poorten van de laptops te steken. Dit veroorzaakt kortsluiting en serieus brandgevaar. In de Verenigde Staten zijn al meerdere scholen ontruimd door branden laptops. Er zijn zelfs leerlingen naar het ziekenhuis gebracht door het inademen van de schadelijke rook die vrijkomen bij de brandende laptop batterijen.

Waarom doen jongeren dit?

De Chromebook Challenge is typerend voor de bredere ontwikkeling waarin jongeren de grenzen opzoeken voor likes, views en status. Sociale media spelen hierin een grote rol. Hoewel TikTok de challenge inmiddels heeft verboden, betekent het niet perse dat de challenge daarbij ophoudt.

Groepsdruk, verveling en het verlangen naar aandacht zijn bekende triggers. Bovendien realiseren jongeren zich vaak niet wat de daadwerkelijke risico’s zijn, tot het te laat is.

De gevolgen: meer dan een kapotte laptop

Wat voor jongeren begint als een ‘stoere grap’, eindigt voor scholen in duizenden euro’s schade. Met de Chromebook Challenge worden laptops vernietigd en lesdagen onderbroken door evacuaties. In sommige gevallen zijn er zelfs slachtoffers door brandwonden of rookinhalatie.

In meerdere landen zijn inmiddels leerlingen gearresteerd. De risico’s zijn groot — niet alleen fysiek, maar ook juridisch. Bovendien zijn scholen steeds vaker genoodzaakt om preventief op te treden, met strenge sancties of tijdelijke inleverplicht van Chromebooks.

Wat kunnen scholen doen om dit soort challenges te voorkomen?

De sleutel ligt in voorlichting, bewustwording en samenwerking. Jongeren hebben begeleiding nodig om kritisch na te denken over de gevolgen van hun online en offline gedrag.

Daarom biedt Voorlichting op Scholen interactieve voorlichtingen waarin actuele trends en challenges besproken worden. Tijdens onze voorlichtingen, docententrainingen en ouderavonden krijgen zowel leerlingen als volwassenen de juiste handvatten om dit soort gedrag te herkennen, begrijpen en voorkomen.

Onze aanpak is gericht op bewustwording, niet met een belerend vingertje, maar door in gesprek te gaan over groepsdruk, digitale grenzen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Wat kunnen ouders doen?

  • Toon oprechte interesse: Vraag regelmatig wat er speelt op school en online.
  • Herken groepsdruk: Bespreek hoe jongeren zich soms anders gedragen om erbij te horen.
  • Bied ruimte voor gesprek: Oordeel niet direct, maar luister.