Op maandag komen jongeren nog langzaam op gang, maar bij sommige jongeren lijkt op dinsdag de klap pas echt te vallen: vermoeidheid, somberheid en een gebrek aan concentratie. Dit fenomeen staat bekend als de dinsdagdip en komt vaker voor dan je denkt.
Achter die ‘offday’ gaat vaak meer schuil dan een simpel weekendritme. In deze blog duiken we dieper in de oorzaken van de dinsdagdip door middelengebruik.
Wat is de dinsdagdip precies
De dinsdagdip verwijst naar een tijdelijke mentale en fysieke terugval die vaak op dinsdag optreedt. Volgens Afkickkliniekwijzer is het een veelvoorkomende reactie op het gebruik van het stimulerende middel XTC (of MDMA). Een drug die veel wordt gebruikt in het uitgaansleven.
Na het gebruik van dit specifieke middel raakt de chemie in de hersenen uit balans. De gelukstofjes die tijdens het weekend volop aanwezig waren, zijn op maandag op, en dinsdag wordt het dieptepunt bereikt. Dit kan zich uiten in somberheid, angst, vermoeidheid en/of moeite met concentratie.
Waarom is dit belangrijk voor scholen?
Sommige scholen signaleren op dinsdag bij enkele leerlingen misschien meer vermoeidheid, afwezigheid of gedragsveranderingen in de klas. Wat op het eerste gezicht lijkt op een ‘lui begin van de week’, kan in werkelijkheid wijzen op onderliggend middelengebruik.
Juist daarom is het essentieel dat scholen niet alleen inzetten op studievaardigheden, maar ook bijvoorbeeld ook op voorlichting over drank en drugs. Daarnaast weten jongeren vaak weinig over de werking van middelen, de risico’s en de psychische gevolgen ervan. Door hen daarover eerlijk en professioneel te informeren, kunnen risicovolle keuzes voorkomen worden.
Wat kunnen ouders en scholen doen?
1. Herken de signalen
Let op stemmingswisselingen, verminderde concentratie of oververmoeidheid begin van de week. Dit kunnen tekenen zijn van weekendgebruik.
2. Bespreek het onderwerp laagdrempelig
Praat thuis of in de klas over middelengebruik.
3. Haal expertise in huis
Met professionele voorlichting van het team van Voorlichting op Scholen krijgen jongeren informatie over de werking en risico’s (van alcohol en) drugs. Daarnaast bieden we ook ouderavonden aan waarin ouders leren hoe ze signalen kunnen herkennen en het gesprek aangaan.
Meer dan een dip: signalen serieus nemen
De terugkerende dinsdagdip is vaak een signaal van iets groters: een leefstijl die uit balans is. Het gaat misschien niet alleen om incidenteel middelengebruik, maar denk ook aan onderliggende stress, prestatiedruk of psychische klachten.
Klaar om het verschil te maken op school?
Wil je het gesprek over alcohol, drugs en mentale gezondheid op school of tijdens een ouderavond op een verantwoorde manier voeren? Neem dan contact op met het team van Voorlichting op Scholen. Wij helpen scholen door het hele land met interactieve, bewezen effectieve voorlichtingen voor jongeren, ouders én docenten.