Steeds meer jongeren maken zich zorgen over geld. Uit recent onderzoek van het Nibud blijkt dat jongeren moeite hebben om rond te komen. Ook hebben ze vaak geen overzicht over hun uitgaven en maken ze zich over hun financiële toekomst. Een verontrustende ontwikkeling, zeker als je bedenkt hoe groot de gevolgen van geldstress kunnen zijn voor het welzijn én de schoolprestaties. Gerichte financiële opvoeding voor jongeren is daarom urgenter dan ooit.

Financiële opvoeding: jongeren zijn niet goed genoeg onderwezen

Het onderzoek, aangehaald in dit NOS-artikel, laat zien dat jongeren niet alleen geldzorgen hebben, maar ook onvoldoende zijn onderwezen om daar goed mee om te gaan. Veel jongeren:

  • Hebben geen duidelijk overzicht van inkomsten en uitgaven
  • Weten niet hoe leningen, rente of vaste lasten precies werken
  • Voelen druk om te consumeren en mee te doen met anderen (groepsdruk)

Zonder een goede financiële opvoeding raken jongeren snel het overzicht kwijt, met risico op schulden en langdurige stress tot gevolg.

Geldstress ondermijnt het leren én het leven

Financiële zorgen staan niet op zichzelf. Ze gaan vaak gepaard met stress, slecht slapen, concentratieproblemen en zelfs schooluitval. Door jongeren actief financiële opvoeding aan te bieden, doorbreken we deze vicieuze cirkel.

Het team van Voorlichting op Scholen biedt een praktische en interactieve voorlichting over omgaan met geld aan. In deze les leren jongeren:

  • Welke slimme keuzes ze kunnen maken bij geld uitgeven of juist lenen
  • Wat de risico’s zijn van schulden
  • Hoe social media onrealistische beelden van rijkdom, investeren en consumptie kunnen creëren .

Onze voorlichters sluiten aan bij het niveau en de belevingswereld van jongeren, zodat financiële opvoeding écht blijft hangen.

Ouders en school: samen verantwoordelijk voor financiële opvoeding

Financiële opvoeding voor jongeren is geen taak van één partij. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen ouders en school. Jongeren hebben baat bij een consistente boodschap over geld: thuis én in de klas. Scholen kunnen het gesprek starten, terwijl ouders het thuis voortzetten. Die samenwerking zorgt voor een stevig fundament.

Investeren in financiële opvoeding

Financiële opvoeding voor jongeren is geen bijzaak. Het is een noodzakelijke basisvaardigheid in een steeds complexere samenleving. Door jongeren hierin te ondersteunen, geef je ze niet alleen kennis, maar ook rust, overzicht en zelfvertrouwen.

Wil jij op school aan de slag met dit thema? Neem vrijblijvend contact op met het team van Voorlichting op Scholen en bekijk ons aanbod over omgaan met geld.