Kwetsbare jongeren raken steeds vaker verstrikt in de greep van criminelen. Wat begint als iets kleins, eindigt soms in levensgevaarlijke situaties. Hoe zorgen we ervoor dat jongeren leren om verleidingen te weerstaan en verstandige keuzes te maken?
Van pinpasfraude tot explosieven: de harde realiteit
Volgens WNL komen zelfs medewerkers in de jeugdzorg in beeld als ronselaars van kwetsbare jongeren. Jongeren worden bijvoorbeeld onder druk gezet om hun pinpas af te staan. Wat volgt is een kettingreactie: geldezels, drugstransporten, wapenopslag. Sommigen raken uiteindelijk betrokken bij gewelddadige incidenten, met fatale gevolgen.
Voor veel jongeren begint het met een gevoel van erkenning of een belofte van geld. Criminelen weten precies hoe ze de juiste snaar moeten raken bij jongeren met weinig zelfvertrouwen of een onstabiele thuissituatie. Ze maken gebruik van sociale media, groepsdruk en angst om jongeren te manipuleren.
Scholen als belangrijke schakel in preventie
Voor scholen ligt hier een cruciale kans. Jongeren brengen het grootste deel van hun dag door in een schoolomgeving. Dat maakt het onderwijs een goede plek om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Het team van Voorlichting op Scholen biedt daarom interactieve voorlichtingen over criminaliteit aan. Tijdens deze sessies krijgen leerlingen inzicht in hoe criminelen te werk gaan, welke gevolgen keuzes kunnen hebben én hoe je weerbaar wordt tegen manipulatie.
Daarnaast besteden wij in onze voorlichting over omgaan met geld aandacht aan financiële verleidingen. Veel jongeren stappen namelijk in de criminaliteit door geldproblemen of het najagen van een luxe leven.
Ouders en docenten: signalen herkennen is essentieel
Maar school draagt natuurlijk niet de gehele verantwoordelijkheid. Het is van belang dat zowel ouders als docenten weten waar ze op moeten letten. Een teruggetrokken houding, plotseling veel geld hebben of nieuwe (vaak oudere) vrienden kunnen signalen zijn van betrokkenheid bij criminele activiteiten.
Tijdens onze ouderavonden en docententrainingen over dit onderwerp, bieden we concrete handvatten om het gesprek aan te gaan met jongeren en om verdachte signalen te herkennen.
Samen voorkomen we dat jongeren afglijden
Het ronselen van jongeren is geen incident, maar een groeiend maatschappelijk probleem. Preventie begint bij kennis, bewustwording en een veilige omgeving waar jongeren zichzelf durven zijn en hulp durven vragen.
Wil je als school bijdragen aan de weerbaarheid van jouw leerlingen? Vraag dan een interactieve voorlichting of ouderavond aan bij het team van Voorlichting op Scholen.