Een jaarlijkse terugkerende angstcampagne duikt elk voorjaar op: National Rape Day. Deze zogenoemde “verkrachtingsdag” is een gevaarlijke leugen die jongeren via TikTok en andere platforms bereikt. Ondanks dat deze dag niet bestaat, zorgt het toch voor onrust onder scholieren, ouders en docenten.

Wat is ‘National Rape Day’?

De term dook voor het eerst op in 2021. Sindsdien gaat jaarlijks een filmpje viraal waarin wordt gesuggereerd dat er op 24 april een “verkrachtingsdag” plaatsvindt. Hoewel dit volledig nep is, voelen veel jongeren zich onveilig. Vooral meisjes krijgen de boodschap dat ze binnen moeten blijven, zich moeten beschermen of een wapen moeten meenemen.

Volgens LINDA.meiden is het delen van zulke video’s schadelijk en zelfs gevaarlijk. De kans bestaat dat jongeren zich daadwerkelijk zorgen maken, of zelfs getraumatiseerd raken.

Waarom jongeren deze content blijven delen

TikTok staat vol met video’s waarin creators elkaar waarschuwen voor National Rape Day. Vaak gebeurt dit met goede bedoelingen, maar het werkt averechts. Door de video’s te verspreiden, krijgt het nepnieuws alleen maar meer bereik. Hierdoor kan een hoax alsnog echte gevolgen krijgen — zoals angst, paniek en onveilige situaties.

Het laat zien hoe belangrijk het is dat jongeren kritisch leren omgaan met informatie online. Niet alles wat viraal gaat, is waar. En sommige ‘waarschuwingen’ veroorzaken meer schade dan ze voorkomen.

Wat we kunnen doen tegen digitale paniekgolven

Scholen en opvoeders spelen een cruciale rol in het begeleiden van jongeren in hun online gedrag. Wanneer er een hoax zoals National Rape Day rondgaat, is het belangrijk om in gesprek te gaan. Stel vragen als:

  • “Hoe voel je je bij deze berichten?”
  • “Denk je dat het waar is?”
  • “Wat kunnen we doen als we iets zien dat ons bang maakt?”

Samen tegen desinformatie

Het verspreiden van neppe berichten zoals National Rape Day kan levens ontwrichten, ook al is het “maar een grap”. Daarom is het zo belangrijk dat jongeren leren begrijpen wat desinformatie is en hoe zij daar zelf mee om kunnen gaan.

Wil je beter voorbereid zijn op dit soort digitale crisissen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van actuele thema’s, lesaanbod en tips voor in de klas.