Veel mensen vinden seks een gek onderwerp om over te praten. Vaak proberen jongeren dit onderwerp te ontwijken, zeker als ze dit bijvoorbeeld met ouders moet bespreken. Toch is het heel belangrijk dat ze op scholen over dit onderwerp praten, maar dat gaat niet zo heel makkelijk. Uit onderzoek van Soa Aids Nederland blijkt dat docenten er eigenlijk liever niet over praten. Zij vinden het namelijk wel erg ouderwets. Op de radio bespreekt dj Ruud de Wild dit onderwerp met Saskia Smith, zij is ‘puberdeskundige’.

Zij geeft de docenten gelijk. Ze merkt dat er op school heel slecht voorlichting wordt gegeven over seks. “Mijn eigen kinderen hebben hele slechte voorlichting gekregen”, zegt ze. Die ene les die werd gegeven ging vooral over het voorkomen van soa’s en ongewenst zwanger worden. Om de leerlingen beelden mee te geven, staan er foto’s in de boeken. Dit zijn vaak geen leuke foto’s en maakt de jeugd bang. Tegenwoordig is het nog belangrijker om goede voorlichting te krijgen. Jongeren zouden bijvoorbeeld meer kunnen leren over het aangeven van grenzen. Mede door situaties als bij The Voice, is de urgentie daarvan nog duidelijker. 

De docenten

Niet alleen jongeren, maar ook docenten vinden seks vaak een moeilijk en ongemakkelijk onderwerp om te bespreken. Wanneer leerlingen het onderwerp bespreken en daarbij bepaalde de foto’s zien, wordt er veel gelachen. De leerlingen worden er vaak ongemakkelijk van en lachen er daarom om. Soa Aids Nederland vindt het belangrijk dat seksuele voorlichting breder wordt opgepakt. Niet alleen de biologie-docent, maar meerdere (gast)docenten, moeten dit bespreken. 

Telefoons

Mede door de stijging van het telefoongebruik, is het beeld van de jongeren met betrekking tot seks veranderd.  Apps als Snapchat hebben het makkelijk gemaakt om aan sexting te doen. Sexting is het verzenden, maar ook het ontvangen van seksueel getinte foto’s of video’s en is populair onder de jongeren. 

Het is belangrijk om over deze beelden te praten. De jeugd doet aan sexting, dat staat vast. Maar het is daarin van belang dat ze zich bewust zijn van de eventuele risico’s en gevolgen op de korte, maar ook lange termijn. Het creëren van bewustwording en opvoeden is op dit vlak soms moeilijk voor ouders, daarom is het essentieel dat scholen hier aandacht aan besteden.  

Geven ze bij jou op school ook saaie en ouderwetse seksuele voorlichting? Of wordt er weinig tot geen aandacht aan besteedt? Dan helpen wij daar graag bij! Klik voor meer informatie op ‘ik wil meer weten’.