Social media spelen een enorme rol in het leven van jongeren. Van grappige filmpjes tot non-stop contact met vrienden. Apps zoals TikTok, Instagram, Snapchat en Youtube zijn bijna niet meer weg te denken. Maar wat betekent dat eigenlijk voor hun zelfbeeld en emoties?
Effect op het zelfbeeld, de cijfers
Uit een onderzoek van AWeSome blijkt dat 54% van de jongeren denkt dat social media positief is voor hoe gelukkig ze zich voelen; een kwart van de jongeren denkt juist het tegenovergestelde. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 480 jongeren van 14 t/m 17 jaar uit alle onderwijsrichtingen en alle delen van Nederland.
Maar liefst 72% zoekt afleiding via social media. Grappige filmpjes op TikTok of Instagram helpen 45% van hen om hun problemen even te vergeten. En 23% praat er liever online over dan in het echt.
Wat gek is, is dat 81% van de jongeren zegt dat social media hen weinig of zelfs nooit stress bezorgd, tegenover 2% die dit wél zo ervaren. Toch voelt ruim een kwart zich vaak verplicht om altijd bereikbaar te blijven, wat ook stress kan veroorzaken.
Hoe kun je als ouder de jongeren helpen hierin?
Als ouder of verzorger kun je een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van je kind bij het omgaan met de impact van social media. Het is essentieel om regelmatig open gesprekken te voeren over hun ervaringen online, zodat ze zich gehoord en begrepen voelen. Daarnaast kun je helpen door gezonde grenzen te stellen voor schermtijd, wat hen kan helpen een balans te vinden tussen online en offline activiteiten. Deze informatie delen wij samen met meer praktische tips tijdens onze ouderavonden.