Is vapen slecht voor je? Een veel gestelde vraag. Hoewel er al duidelijke tekenen waren dat vapen niet goed voor je is, blijken de cijfers erger dan verwacht. Onlangs deed RTL een onderzoek naar afgepakte vapes van leerlingen op middelbare scholen. Deze werden onderzocht in een laboratorium. De resultaten schijnen een nieuw licht op de risico’s van vapen dat, vooral onder jongeren, veel gebeurt.  

Zeer schadelijke stoffen  

De 20 vapes die werden onderzocht, waren afgepakt op verschillende middelbare scholen in Nederland.

-In 8 van de 20 vapes zat (veel) meer nicotine dan wettelijk is toegestaan. 

-Bij 7 van de 20 vapes is formaldehyde aangetroffen. 

-In 3 van de 20 vapes is lood aangetroffen. 

-Alle 20 vapes hadden een grotere inhoud dan wettelijk is toegestaan. 

-In verschillende vapes is ook nikkel, aceton, ijzer, acroleïne, valeraldehyde en butyraldehyde aangetroffen. 

NOS beweert daarnaast dat vapen ook het risico verhoogt op blootstelling aan uranium en cadmium. 

Moeilijke namen voor gevaarlijke stoffen. In het kort zorgt het voor geïrriteerde en permanent beschadigde luchtwegen, een sterk verhoogde kans op longkanker en een ware vergiftiging van het lichaam. Vapen kan dus ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. 

Wat is slechter: Roken of Vapen? 

Een vraag die ontzettend veel voorbijkomt. De waarheid is dat er nog te weinig langdurig onderzoek is gedaan naar de fysieke en mentale gevolgen van vapen. De directe vergelijking kan dus niet gemaakt worden. De informatie die nu bekend is over vapes beloofd weinig goeds. Overigens zijn de gevolgen van roken op lange termijn wel bekend. Roken is de belangrijkste veroorzaker van longziekten zoals longkanker, astma en COPD. Jaarlijks sterven ruim 6.000 mensen aan COPD. Ruim 80% hiervan komt door roken.  

Voorlichting over vapen 

Afgelopen oktober bleek dat één op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar het afgelopen jaar weleens had gevapet. Dit varieerde van één keer per maand tot elke dag. Gelukkig is het vanaf 1 januari 2024 officieel verboden om vapes te verkopen in Nederland. Maar hoe zit dit in de praktijk? Uit ervaring blijkt dat sommige (avond)winkels zich hier niet aan houden. Vapes zijn nog steeds, stiekem wel eens waar, te koop. Het is dus van belang dat de jonge doelgroep zich bewust wordt van de gezondheidsrisico’s van vapen. Daar kunnen wij bij helpen, lees hier hoe we dat doen.

Lees meer over vapen