De cijfers liegen er niet om: steeds meer jongeren grijpen naar middelen als de e-sigaret, alcohol of wiet. Wat opvalt? Het verslavingsrisico wordt door veel jongeren onderschat. Ze denken dat ze ‘gewoon kunnen stoppen wanneer ze willen’, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet zo eenvoudig. Als school, ouder of mentor heb je een sleutelrol in het bijsturen van die misvattingen.

De misvatting: ‘Ik raak daar echt niet aan verslaafd’

Uit recent onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat jongeren de kans op verslaving bij bijvoorbeeld vapen sterk onderschatten. Slechts 29% denkt dat je aan een e-sigaret verslaafd kunt raken, terwijl het nicotinegehalte in veel vapes juist torenhoog is. Deze onderschatting van verslavingsrisico zorgt ervoor dat jongeren eerder experimenteren en verslavingssignalen bij zichzelf of vrienden negeren.

Verslaving begint vaak onschuldig

Wat begint als ‘even proberen’ of ‘alleen op feestjes’ kan uitmonden in structureel gebruik. De verslaving ontwikkelt zich vaak geleidelijk, waardoor jongeren de controle verliezen voordat ze het zelf doorhebben. Zeker bij middelen die sociaal geaccepteerd zijn of online worden gepromoot als ‘veilig alternatief’, zoals vapes, is de drempel om te starten extreem laag.

Waarom goede voorlichting essentieel is

Jongeren verdienen betrouwbare informatie, zonder belerend toontje. Daarom geven wij interactieve gastlessen waarin we het gesprek aangaan met leerlingen. Tijdens onze voorlichting over drank en drugs en voorlichting over roken en vapen leren jongeren op een laagdrempelige manier:

  • hoe verslaving ontstaat,
  • welke rol groepsdruk en sociale media spelen,
  • de gezondheids- en verslavingsrisico’s van verschillend middelgebruik.

Onze aanpak sluit aan op de leefwereld van jeugd en maakt gebruik van realistische voorbeelden en actuele cijfers. De voorlichting staat daarnaast ook zeker in het teken van het bieden van praktische handvatten. De leerlingen leren bijvoorbeeld hoe zij zichzelf kunnen beschermen tegen de mogelijkheden van drogeren, hoe ze iemand in een stabiele zijligging kunnen leggen na overmatig alcoholgebruik en hoe zij hun grenzen kunnen en mogen aangeven.

Voorkomen is beter dan genezen

Het onderschatten van verslavingsrisico onderjongeren kan ernstige gevolgen hebben voor hun mentale en fysieke gezondheid. Hoe we het gesprek hierover voeren, beïnvloed de kans dat jongeren bewuste keuzes maken. Met eerlijke, actuele en ervaringsgerichte voorlichting kunnen we het verschil maken.

Wil jij ook dat jongeren op jouw school realistisch leren nadenken over middelengebruik? Neem contact met ons op en ontdek wat het team van Voorlichting op Scholen kan betekenen voor leerlingen, ouders of collega’s.