Op sociale media delen mensen dagelijks persoonlijke informatie, foto’s en video’s. Mensen delen graag foto’s van zichzelf, hun vrienden, hun gezin en hun kinderen. We laten immers graag de belangrijke mensen in ons leven zien. Daarnaast vinden we het ook veel leuker om mensen op beeld te zien. Maar wat zijn de gevolgen van het delen van persoonlijke foto’s op het internet? En waar moet je op letten?

Waarom is privacy online belangrijk?

Het delen van beelden kan leiden tot schendingen van de privacy van anderen. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van vrienden die genomen zijn tijdens een feestje of een dagje uit. Vaak zijn deze foto’s niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar worden ze ook gedeeld op sociale media. Hoewel de persoon die de foto heeft gedeeld misschien denkt dat het onschuldig is, kan het voor degenen die op de foto staan vervelend zijn. Ze hebben misschien niet expliciet toestemming gegeven. En juist dat is iets waar veel leerlingen, docenten en ouders die wij spreken zich niet bewust (genoeg) van zijn.

Voordat je een foto of video maakt en deze online deelt, moet het worden goedgekeurd door de personen die op het beeldmateriaal staan. Het staat beschreven in de Privacywet, waarin beschreven staat dat beeldmateriaal onder persoonsgegevens vallen. Wanneer anderen op beeld te identificeren zijn, dan moet je daarvoor voorafgaand aan het maken en/of gebruiken van beelden toestemming hebben. Dat geldt voor alle soorten beeldmateriaal. Ook voor het maken van bijvoorbeeld memes en stickers.

Risico’s van het delen van beeldmateriaal online

Het is belangrijk om te beseffen dat eenmaal geplaatste foto’s of video’s niet meer verdwijnen, maar op het internet blijven staan. Misschien lijkt een foto nu leuk of onschuldig, maar krijg je er later spijt van. Daarnaast is het beeldmateriaal niet meer volledig in eigen handen. In sommige gevallen is het zelfs officieel eigendom van het platform waarop de foto of video is gepost. Dit betekent dat je de controle verliest in het bepalen van wie de foto’s ziet, en of deze worden gedeeld of zelfs misbruikt. En ander kan jouw foto bijvoorbeeld kopiëren, bewerken en vervolgens ergens anders verspreiden. Dat geldt zeker wanneer je beelden deelt via een openbaar account. Helaas komen we in de praktijk verschillende voorbeelden van dit soort nare ervaringen tegen.

Daarnaast moeten we ons bewust zijn van de gegevens die we delen wanneer we een foto online plaatsen. Elke foto bevat metadata, zoals de locatie, het tijdstip waarop de foto is genomen, en soms zelfs meer informatie. Bovendien kunnen gezichten door middel van slimme technologie worden herkend. Met de huidige ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie kan het zo zijn dat meerdere gedeelde foto’s van dezelfde persoon op verschillende platformen gemakkelijk kunnen worden gevonden.

Online privacy van kinderen

Veel ouders delen online foto’s en video’s van hun kinderen. Eigen keuze zou je kunnen zeggen. Maar ook hier speelt privacy een belangrijke rol. Kinderen hebben er vaak geen eigen stem in of kunnen hier nog geen bewuste keuze over maken. Er is een kans dat ze kinderen het beeldmateriaal later terugvinden en er niet blij mee zijn of er zelfs vervelende gevolgen door ervaren. Het plaatsen van persoonlijke foto’s van kinderen op het internet kan bovendien gevaarlijk zijn. Mensen met verkeerde intenties zouden deze foto’s kunnen gebruiken of delen. Wij zouden dan ook adviseren om deze foto’s niet online te delen, of kinderen niet herkenbaar in beeld te brengen.

Het belang van privacy online

Het is belangrijk om bewust te zijn van de privacyrisico’s die gepaard gaan met het delen van foto’s en video’s online. Daarnaast moeten we overwegen welke informatie we delen. Bovendien moeten we onze privacy-instellingen controleren en ervoor zorgen dat alleen de mensen die we vertrouwen toegang hebben tot onze foto’s. Voor ons reden genoeg om privacy onder andere in onze voorlichting Social Media en (cyber)pesten te bespreken. Door verantwoordelijk te zijn en ons bewust te zijn van de gevolgen van ons handelen, kunnen we ervoor zorgen dat we de privacy van onszelf en anderen beschermen.