Een 13-jarige jongen wordt beschuldigd van moord op een klasgenoot. Wat volgt is geen klassiek verhaal, maar een keiharde spiegel voor ouders, scholen en de samenleving. De nieuwe 4-delige Netflix-serie Adolescence duikt diep in de leefwereld van jongeren, waarin algoritmes, influencers en toxische online subculturen meer invloed hebben dan de meeste ouders zich kunnen voorstellen. 

De online kloof tussen ouder en kind in Adolescence

Veel ouders denken hun kind goed te kennen. Ze zien een rustige puber, een kind dat gewoon op zijn kamer zit (meestal met een scherm). Maar Adolescence toont pijnlijk hoe die schermtijd een venster is naar werelden waar ouders vaak niets van weten. Denk aan online communities waarin vrouwenhaat, machtsvertoon en groepsdruk normaal zijn. Jongeren die worstelen met hun identiteit of zich eenzaam voelen, kunnen via social media snel terechtkomen in toxische online werelden. En als je algoritme eenmaal doorheeft hoe jij je voelt, blijft het die content voeden. Dat noemen we de filterbubbel. 

Jongeren luisteren niet altijd naar ouders. Wel naar influencers. 

In de serie raakt hoofdpersoon Jamie online beïnvloed door onder andere Andrew Tate. Dit is een influencer die echt bestaat en die via social media miljoenen jongeren bereikt met een verhaal over mannelijkheid, dominantie en afwijzing van kwetsbaarheid. Voor veel jongeren is dit aantrekkelijk: het geeft ze een gevoel van controle in een wereld die ze niet altijd begrijpen. Dit zien we dan ook terug in de populariteit van deze influencer. 

Tijdens onze voorlichting over social media gaan we met jongeren in gesprek over deze invloeden. We bespreken hoe algoritmes werken, hoe influencers te werk gaan en hoe je als jongere kritisch kunt blijven in een wereld die je continu probeert te beïnvloeden. 

Wat als je kind niet durft te praten? 

Jamie’s verhaal in Adolescence laat ook zien hoe eenzaamheid en mentale problemen vaak ongezien blijven. Ouders merken het niet, docenten missen de signalen, en jongeren weten zelf niet altijd hoe ze hulp moeten vragen. In onze voorlichtingen over mentale gezondheid en eenzaamheid maken we deze onderwerpen bespreekbaar. We geven jongeren handvatten én moedigen ze aan om wél dat ene gesprek te voeren. 

Ook groepsdruk speelt een grote rol. Of het nu gaat om een online trend, een kwetsende opmerking, of keihard pesten — jongeren voelen voortdurend de druk om mee te doen of zich aan te passen. Onze voorlichting over cyberpesten gaat verder dan alleen digitaal pesten. We praten over wat het met jongeren doet als ze zich buitengesloten of onder druk gezet voelen. In onze voorlichting over Groepsdruk leren we jongeren hoe ze met die druk kunnen omgaan, hoe ze grenzen kunnen stellen en hoe ze op een veilige manier steun kunnen zoeken. We laten zien dat je ook ‘nee’ mag zeggen, en dat opkomen voor jezelf of een ander juist krachtig is. Dit zowel online als offline. 

Hoe betrek je ouders bij deze thema’s? 

Ouders zijn onmisbaar in de oplossing, maar kunnen pas iets doen als ze begrijpen wat er speelt. Daarom organiseren wij ouderavonden die speciaal gericht zijn op deze thema’s. Denk aan: 

  • De ouderavond Social Media– over algoritmes, schermtijd en online gedrag. 
  • De ouderavond Influencers – over de impact van bekende online rolmodellen. 
  • De ouderavond Mentale Gezondheid – over signalen herkennen, de invloed van social media, veerkracht en weerbaarheid. 

Tijdens deze avonden geven wij ouders inzicht in de leefwereld van hun kind én geven we tips om het gesprek aan te gaan. 

Tijd voor echte gesprekken 

Adolescence is meer dan een serie. Het is een confronterende blik op de stille afstand die kan ontstaan tussen volwassenen en kinderen. Een afstand die je alleen kunt overbruggen met open gesprekken en begrip.  

We merken dagelijks dat scholen ons actief benaderen voor het geven van voorlichting. Tegelijkertijd krijgen we net zo vaak de vraag van ouders waarom we nog niet op de school van hun kind zijn geweest. Speciaal voor die betrokken ouder hebben we iets handigs: via onze meldknop kun je direct een verzoek indienen. Wij nemen dan zelf contact op met de betreffende school. Zo maken we belangrijke thema’s zoals mentale gezondheid, groepsdruk en mediawijsheid bespreekbaar. 

Samen zorgen we dat jongeren zich gehoord voelen – offline én online. 

Bekijk hier de Adolescence