Er is onder jongeren een nieuwe en schokkende vorm van cyberpesten actief: gedwongen vernedering voor de camera. De beelden die hier gemaakt worden, worden vervolgens online gedeeld. Dit zijn vaak heftige beelden met een duidelijk slachtoffer. Wat is het precies? En wat zijn de gevolgen hiervan?  

Vernedering  

Het NOS Nieuws kwam naar buiten met dit stuk. Ze benoemen voorbeelden van filmpjes met jongeren die worden vernederd. Jeugd wordt bij deze vorm van cyberpesten gedwongen om dingen op beeld te uit te voeren die ze niet willen. Van geforceerd worden om op hun knieën sorry te zeggen, tot kleren moeten uittrekken of iets vies likken. Ook bevatten de video’s regelmatig geweld.  

Het blijkt dat dit soort beelden vooral rondgaan op TikTok, Snapchat en Telegram. Voornamelijk TikTok en Snapchat zijn social media apps die door veel jongeren wordt gebruikt. Zo’n video kan zich razendsnel verspreiden onder leerlingen op scholen, maar ook daarbuiten.

Gevolgen cyberpesten  

In dit stuk schrijft Digiwijzer over de gevolgen van cyberpesten. Het blijkt dat slachtoffers van cyberpesten op de lange termijn worden geconfronteerd met verschillende mentale problemen. Denk aan angst, depressie, ziekteverzuim, schooluitval, middelenmisbruik, slaapproblemen en psychosomatische klachten. In de ergste gevallen is er zelfs sprake van suïcidale gedachten. 

Maar bij deze vorm van cyberpesten komen ook op korte termijn al zeer vervelende gevolgen naar voren. Denk bijvoorbeeld aan reputatieschade. De vaak jonge slachtoffers kunnen vrienden kwijtraken, buitengesloten worden en zelfs fysieke pesterijen ervaren door de vernederende beelden die online staan. 

Is weg, ook écht weg? 

De NOS geeft aan dat TikTok en Snapchat gebruikers oproepen om de vernederende cyberpestvideo’s te rapporteren. Deze worden veelal binnen twee uur bekeken en zo nodig verwijdert. Heel fijn natuurlijk, maar zijn de beelden dan wel écht weg?  

Het kan zijn dat de beelden online niet meer vindbaar zijn, maar dit betekent niet per se dat de beelden niet meer bestaan. Misschien zijn er wel screenshots of schermopnames gemaakt door kijkers. Het is lastig te achterhalen of de video’s door een ander zijn opgeslagen. 

Wij kunnen helpen  

Cyberpesten gebeurt onwijs veel in dit digitale tijdperk. Onze sprekers horen in de klassen wat er online speelt en blijven mede op die manier op de hoogte van alle ontwikkelingen. Tijdens onze voorlichting over cyberpesten praten we niet alleen over wat het slachtoffer kan doen om online pesterijen te voorkomen of verhelpen. We spreken ook pesters, meelopers en omstanders aan. Ook zij moeten zich bewust worden van wat cyberpesten met iemand kan doen.