De techgigant is voor de rechter geslepen. Google zou namelijk misleidende manieren hebben gebruikt om locatie gegevens van gebruikers te genereren. Dit deed het bedrijf om specifieker reclame te kunnen maken. Het ging voornamelijk om smartphonegebruikers van Android.

Het verzamelen van deze persoonlijke gegevens vond plaats tussen de jaren in 2014 en 2019. Google heeft met verschillende apps de locaties van de smartphones weten te traceren, ondanks dat gebruikers deze optie hadden uitgeschakeld. Je krijgt bij het gebruik van een app vaak de opties om ‘het locatie delen’ aan of uit te zetten of alleen te gebruiken bij gebruik van de app. Men moet dus kunnen vertrouwen dat hun locatie niet wordt gebruikt voor adverteer doeleinden, als zij deze hebben uitgeschakeld.

In de aanklacht staat vermeld dat Googlegebruikers geen andere keus krijgen dan Google toegang te geven tot locaties. Ondanks hoe de functies ingesteld staan. Daarnaast vinden de aanklagers dat de techgigant tegenstrijdige instellingen heeft. Hierdoor vinden de consumenten het lastig om dit tegen te gaan.

Het grote bedrijf geeft de beschuldigingen niet toe. Google vindt namelijk dat ze is aangeklaagd op valse claims en beweringen over haar instellingen. Het is belangrijk dat iedereen rekening houdt met het feit dat Google gegevens alsnog kan gebruiken, ongeacht de functies die uitgeschakeld staan. Meer over social media, privacy en veiligheid? Neem een kijkje op onze website.