Veel jongeren geven makkelijk geld uit – morgen zien ze wel weer. Met een paar klikken bestel je die nieuwste sneakers, gamecontroller of sportoutfit. “Koop nu, betaal later” klinkt aantrekkelijk, maar dit kan makkelijk eindigen in stress, betalingsachterstanden en schulden. Hoe zorgen we dat jongeren verstandig leren omgaan met geld?

Van snelle klik naar diepe schulden

De campagne Buy Now, Regret Later slaat de spijker op z’n kop: de verleiding van achteraf betalen is groot, maar de gevolgen zijn serieus. Veel jongeren denken niet na over de impact van een schuld van €200 op hun BKR-registratie, of over de extra kosten bij te laat betalen.

Betaaldiensten als Klarna spelen slim in op deze onbezonnenheid. Met een hippe uitstraling, influencers en één klik op de knop, wordt geld lenen verpakt als iets moeiteloos en normaal. Wat jongeren niet altijd weten is dat schulden kunnen jarenlang invloed hebben op hun financiële mogelijkheden. Denk aan het afsluiten van een telefoonabonnement of het regelen van een woning in de toekomst.

De rol van ouders en school

Veel jongeren groeien op zonder goede financiële opvoeding. Ouders vinden het lastig om over geld te praten, en op school komt het onderwerp vaak pas laat of helemaal niet aan bod. Daardoor ontstaan er onrealistische verwachtingen over geld, een mentaliteit van “Als ik iets wil, koop ik het nu.”.

Zowel thuis als op school ligt hier een kans. Ouders kunnen een stevige basis leggen door op tijd te beginnen met financiële opvoeding en geld bespreekbaar te maken. Op school zorgen we er met onze interactieve gastlessen over omgaan met geld voor dat leerlingen ontdekken hoe geld werkt, waarom sparen loont en wat de gevaren zijn van achteraf betalen. We laten jongeren zélf ervaren wat financiële keuzes voor gevolgen hebben – zonder het belerende vingertje.

Preventie begint met kennis

Weten hoe geld werkt is net zo belangrijk als leren rekenen of schrijven. Door jongeren op tijd te laten kennismaken met budgetteren, het verschil tussen wensen en behoeften, en de risico’s van lenen, voorkomen we financiële problemen op latere leeftijd.

Onze voorlichtingen zijn speciaal ontwikkeld voor het onderwijs en sluiten aan bij de leefwereld van jongeren. Of het nu gaat om projectweken, ouderavonden of reguliere lessen – wij helpen scholen om financiële geletterdheid op de kaart te zetten.

Wil jij schulden bij jongeren voorkomen?
Bekijk onze voorlichting over omgaan met geld of neem contact op met het team van Voorlichting op Scholen voor een interactieve les op jouw school.