Likee is een social media app die nu snel populairder wordt, ook in Nederland. We zien dat steeds meer kinderen en tieners de ‘nieuwe’ app gebruiken, zonder te weten wat het nou precies is en wat je er allemaal mee kan doen. Het komt misschien over als een leuke app voor kinderen en tieners, maar is dat ook zo? In deze uitgebreide blog leggen wij het je uit.

Wat is Likee?

Likee lijkt in Nederland misschien een ‘nieuwe app’, maar in werkelijkheid bestaat deze app al een paar jaar. Likee is een social media-app die al is ontstaan in juli 2017 onder de naam LIKE. In 2019 veranderde de app en kreeg het ook een andere naam, Likee. Met de app kun je zelfgemaakt video’s maken, delen, bekijken en stijlen met filters, tekst en muziek. Komt dit je bekent voor? Dat kan zeker, het wordt ook wel de ‘TikTok-kloon’ genoemd. De app is gratis te downloaden voor Android en IOS. In de Google Play Store is Likee inmiddels al meer dan 500 miljoen keer gedownload.

Om content aan te bieden die jij leuk vindt, biedt Likee verschillende slimme aanbevelingstechnieken aan. Zo kun je zoeken naar verschillende hashtags of inhoud filteren op locatie. Ook werkt de app met levels. Je kunt in levels stijgen door bijvoorbeeld de app vaak te openen of vaak video’s te plaatsen. Verder worden kinderen en tieners verleid om zogenaamde ‘Diamonds’ te kopen. Dit zijn een soort munten die je aan andere gebruikers kunt geven en weer van andere gebruikers kunt ontvangen. Deze ‘Diamonds’ kunnen voor geld worden ingewisseld.

Hoe werkt Likee?

De app is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar en is gratis beschikbaar in de Google Play Store en op ITunes. Vervolgens kun je de app gemakkelijk gebruiken door een account aan te maken. Dit kan op verschillende manier. Zo kun je jouw account in de app koppelen aan je Facebook-, Google-, of Apple-account of een nieuw account aanmaken. Voor deze laatste optie moet je een gebruikersnaam bedenken, je geboortedatum invoeren en je geslacht selecteren.

Vanaf welke leeftijd mag je Likee gebruiken?

Volgens de omschrijving van Likee wordt er een leeftijdsbegrenzing gehanteerd. Is een gebruiker tussen de 12 en 16 jaar? Dan valt het account onder ‘kindvriendelijk’. Is een gebruiker 16 jaar of ouder? Dan krijgt de gebruiker toegang tot de ‘volwassen’ versie van de app. Een gebruiker moet daarnaast 18 jaar of ouder zijn om de livestream-diensten te kunnen gebruiken.

In de praktijk blijkt leeftijd alleen geen werkelijke grens te zijn. Een gebruiker kan namelijk elke gewenste geboortedatum invullen, omdat er geen sprake is van leeftijdsverificatie. Bovendien verschilt de ‘kindvriendelijke’ versie niet zoveel van de ‘volwassen’ versie. De video’s die gebruikers kunnen zien zijn voor beide leeftijdsgroepen hetzelfde. Het gebrek aan leeftijdscontrole zorgt ervoor dat iedereen gebruik kan maken van de volwassen versie van de app en kinderen worden geconfronteerd met ongeschikte content.

Likee en privacy

Likee verklaart dat het bedrijf voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. De AVG beschermt minderjarigen door bedrijven verplicht te stellen om de goedkeuring van ouders te krijgen voordat ze gegevens van minderjarigen verzamelen. Likee heeft veel minderjarige gebruikers, maar vraagt bij het creëren van een account geen toestemming aan ouders. Daarmee wordt niet voldaan aan de AVG. Likee verzamelt bovendien veel gegevens. Met het aanmaken van een Likee-account, staat een gebruiker automatisch toe dat Likee de volgende gegevens mag verzamelen en gebruiken:

  • Profielinformatie: geslacht, woonplaats, je eigen introductie, social media-informatie, opleiding en carrière.
  • Door gebruikers gegeneerde inhoud: dit zijn video’s, reacties, of berichten die je via Likee verspreidt.
  • Gezichtsherkenningsgegevens: deze gegevens worden alleen offline verwerkt en worden niet gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming – ook niet voor marketing en reclame.
  • Sociale netwerkcontacten: je verstrekt deze gegevens als ‘Discover Friends’ is geactiveerd, wat altijd het geval is.
  • Locatie: dit verstrek je wanneer je toestemming geeft voor het delen van locaties, wat als standaard wordt ingesteld.
  • Informatie die je geeft aan andere social media-kanalen, wanneer deze zijn gekoppeld aan je Likee-account.

Daarnaast streeft Likee naar verbondenheid tussen alle gebruikers, zodat gebruikers van over de hele wereld contact kunnen maken met elkaar. Een account op Likee is daarbij zichtbaar voor alle andere gebruikers. Dat lijkt een mooi streven, maar het levert problemen op voor de privacy van gebruikers. Een account kan namelijk niet worden afgeschermd. Dat betekent dat geplaatste video’s door iedereen kunnen worden bekeken, iedereen er op kan reageren en iedereen de video’s kan doorsturen naar andere gebruikers. Het is niet mogelijk om zelf te beslissen wie video’s wel of niet kunnen zien. Daarnaast kunnen gebruikers elkaar gemakkelijk een bericht sturen, ook gebruikers die elkaar niet kennen. De privacy van een account en video’s wordt dan ook niet gewaarborgd.

Wat zijn de gevaren van Likee?

Naast leeftijdsgrenzen die niet worden gecontroleerd zijn er een aantal andere gevaren bij het gebruik van Likee. Wij hebben de grote gevaren op een rijtje gezet.

  • Ongeschikte inhoud
  • Gevaarlijk en onacceptabel taalgebruik en seksueel getinte inhoud zijn aan de orde van de dag. Wij hebben de app herhaaldelijk getest en iedere keer werden we geconfronteerd met beelden waar wij zelfs als volwassenen niet vrolijk van worden. Het niet verifiëren van leeftijden zorgt er dan ook voor dat kinderen onder de 16 jaar ongeschikte content kunnen zien. Daarnaast kunnen gebruikers zoeken naar bepaalde hashtags en filteren op geslacht. Het vinden van ongeschikte content wordt hierdoor makkelijker.
  • Openbaar account
  • Likee accounts kunnen niet op privé worden gezet. Dit betekent dat alle profielen openbaar zijn. Iedereen kan video’s van een account zien, erop reageren en er iets mee doen.
  • Gemakkelijk contact maken met vreemden
  • Omdat accounts niet op privé kunnen worden gezet, kunnen vreemden gemakkelijk contact leggen. En aangezien kinderen en tieners graag als populair worden gezien op social media, zijn zij extra kwetsbaar voor benadering van vreemde mensen.
  • Ouderlijk toezicht werkt niet
  • De functie voor ouderlijk toezicht moet ongepaste inhoud uitfilteren en privéberichten en geldopnames uitschakelen. Maar deze functie blijkt niet effectief te zijn. Kinderen krijgen namelijk nog steeds dezelfde ongepaste inhoud te zien. Bovendien kan je instellingen makkelijk aanpassen zonder het invoeren van het wachtwoord. De functie van ouderlijk toezicht is dus een schijnveiligheid.

Is Likee veilig voor kinderen?

Onze conclusie is dat Likee absoluut ongeschikt is, het is niet veilig voor kinderen. In theorie is de app een leuk platform waar je leuke video’s kunt maken, delen en bekijken en waar je anderen kunt leren kennen met dezelfde interesses. Maar in de praktijk zijn er meer gevaren dan voordelen. Likee is een ware nachtmerrie voor privacy, brengt jonge gebruikers in contact met onbekende mensen en stelt hen bloot aan ongepaste content met vaak onacceptabel taalgebruik. Wij raden het daarom ook sterk af om je kinderen de app te laten gebruiken!

Meer weten over dit soort nieuwe apps? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!