Afgelopen periode heeft Voorlichting Op Scholen nauw contact gehad en zijn we geïnterviewd door RTL Nieuws. Voor een landelijk artikel werd onze mening en kennis gevraagd over het platform Omegle. Wij merkten eerder al dat dit onderwerp steeds vaker besproken moet worden tijdens onze voorlichtingen op scholen. Om die reden hebben we ook al verschillende nieuwsberichten hierover gepubliceerd. De site Omegle behoort tot één van de gevaren van sociale media, omdat er weinig toezicht op is en men wereldwijd de site kan bezoeken.
Samen met RTL Nieuws aandacht voor Omegle
Voorlichting Op Scholen vindt het belangrijk dat de website bespreekbaar wordt gemaakt, omdat kinderen hierbij niet goed op hun privacy letten en ook vaak nog niet weerbaar genoeg zijn voor hetgeen wat zij kunnen tegenkomen. Bovendien biedt de videochatsite geen enkele bescherming voor gebruikers en is het ouderlijk toezicht flink afgenomen vanwege thuiswerk. Samen met RTL Nieuws dragen wij daarom bij aan meer aandacht voor het onveilige Omegle.
Wat is Omegle en wat zijn de gevaren?
Via Omegle kun je wereldwijd videochatten met vreemden. Dit brengt zorgen met zich mee, omdat sommige gebruikers niet altijd goede bedoelingen hebben. Er worden naaktbeelden gedeeld of van kinderen misbruik gemaakt, hierdoor is Omegle minder betrouwbaar. Ondanks de onbetrouwbaarheid, is de site ontzettend populair. Het had in januari dit jaar namelijk 65 miljoen websitebezoekers. Het landelijk artikel van RTL Nieuws gaat hier ook op in.
De videochatsite wordt ook vaak gebruikt door TikTokkers of Youtubers om zo in contact te komen met hun jonge fans. Daarnaast gaan zij erop om grappige content te creëren en ze maken er een video over. Hierdoor worden jonge kinderen ook nieuwsgierig naar Omegle terwijl zij eigenlijk te jong hiervoor zijn. Ze kunnen namelijk beelden zien die niet voor hen geschikt zijn. Zoals Roy Vathorst in het interview van RTL Nieuws vertelt, hebben kinderen veel meer tijd gehad om thuis op hun telefoon te zitten. Dit merken we doordat het onderwerp sinds de lockdown steeds meer besproken wordt tijdens onze voorlichtingen. Ouders zijn daarbij minder oplettend geworden door het thuiswerken. Op de site kan er geen ouderlijk toezicht ingesteld worden, er is dus geen controle.
Meer weten over Omegle en de gevaren ervan? Lees dan verder in ons artikel over de gevaren van Omegle.
Samenwerking met pers en media
Voorlichting Op Scholen draagt graag bij aan het weerbaarder maken van leerlingen, ouders en docenten als het gaat om de online wereld. Om deze reden hebben we dan ook al vaak ons steentje bijgedragen aan diverse media. In welke vorm dan ook, staan wij open voor samenwerking met pers en media. Van kennis overdragen en onze mening, tot het delen van onze ervaringen uit de praktijk. Natuurlijk kijken we in dit geval naar de mogelijkheid om ook samen met RTL Nieuws vaker te kunnen bijdragen aan meer bewustwording voor de ‘gevaren van social media’.