Een groeiend aantal jongeren vindt seks zonder condoom normaal, ook bij een nieuwe bedpartner. Uit onderzoek van 3Vraagt blijkt dat bijna 3 op de 10 jongeren geen condoom gebruiken bij een nieuwe sekspartner. Waarom gebeurt dit? En hoe kunnen we hier als ouders, school en maatschappij op inspelen?
De risico’s zijn bekend, maar de praktijk blijft achter
Jongeren weten doorgaans goed wat de risico’s zijn van seks zonder condoom. Ongewenste zwangerschappen en soa’s komen tijdens de biologieles vaak voorbij. Toch blijkt dat kennis niet altijd leidt tot verstandig gedrag. Veel jongeren geven aan dat seks zonder condoom “beter voelt” of dat ze “er niet aan denken in het moment”. De risico’s worden sneller gebagatelliseerd.
Invloed van social media en datingcultuur
De opkomst van datingapps en een steeds vrijere seksuele moraal hebben ook invloed op het gedrag van jongeren. Snelle, vrijblijvende contacten zijn makkelijker dan ooit. Daarbij wordt op social media weinig gesproken over het belang van condoomgebruik, terwijl het uiterlijk, aantrekkelijkheid en spanning centraal staan. Hierdoor lijkt veilig vrijen minder relevant te worden.
Het belang van realistische seksuele voorlichting
Bij Voorlichting op Scholen merken we dat seksuele voorlichting op scholen vaak te klinisch of te laat wordt aangeboden. Jongeren willen eerlijke gesprekken over hun seksualiteit. Niet alleen over de biologische feiten, maar ook over grenzen, wensen en gender indentiteit. Daarom geven wij via onze seksuele voorlichting interactieve gastlessen waarbij jongeren leren hoe ze respectvol en veilig met elkaar omgaan.
Wat kun je als school of ouder doen?
Open communicatie is essentieel. Geef jongeren ruimte om vragen te stellen en bespreek zonder oordeel wat ze meemaken. Scholen kunnen zelf voorlichting bieden maar kunnen ook structureel investeren in voorlichting door externe experts. Ouders kunnen thuis het gesprek aangaan, ook als het ongemakkelijk voelt is dit belangrijk.
Wil je dat jouw school ondersteuning krijgt bij dit soort thema’s? Het team van Voorlichting op Scholen helpt je graag. Bekijk ons aanbod seksuele voorlichting of meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe programma’s. Samen zorgen we voor een generatie die niet alleen weet wat veilig is, maar het ook durft toe te passen.