Wat jongeren vandaag leren over seks komt vaker van TikTok dan uit het klaslokaal
Onderzoek toont aan dat jongeren tegenwoordig vaker seksuele voorlichting krijgen via TikTok dan op school. En dat is zorgwekkend. Want hoewel sociale media laagdrempelig zijn, is de informatie die jongeren daar tegenkomen lang niet altijd juist, volledig of veilig. Sterker nog: het risico op misinformatie, schadelijke stereotypen en ongepaste content ligt voortdurend op de loer.
Voor ouders en onderwijsprofessionals is dit een belangrijk moment om zich af te vragen: geven wij jongeren voldoende handvatten om op een gezonde manier met seksualiteit om te gaan?
Seksuele voorlichting jongeren: TikTok vult een gat dat school laat liggen
Het onderzoek wijst uit dat jongeren op TikTok antwoorden zoeken op vragen waar ze op school geen antwoord op krijgen. Van menstruatie en anticonceptie tot genderidentiteit en consent: onderwerpen die in de klas vaak worden vermeden of niet worden besproken, komen op sociale media wél aan bod.
TikTok biedt ruimte aan influencers en deskundigen die goede en onderbouwde informatie delen. Voor een groot deel van de jongeren is het fijn om dit soort informatie via sociale media te ontdekken, omdat ze daar anoniem kunnen zoeken en geen last hebben van oordelen of schaamte. Het stelt hen in staat om op hun eigen tempo te leren over onderwerpen rondom seksualiteit.
Maar het platform bied ook een podium voor gebruikers die foute informatie verspreiden of een verdraait beeld van seks geven. Jongeren kunnen vaak moeilijk het verschil herkennen tussen betrouwbare informatie en sensatiezucht.
Tijd voor realistische en actuele seksuele voorlichting
Het feit dat sociale media het stokje overneemt van school rondom seksuele voorlichting, zegt iets fundamenteels: seksuele voorlichting op school sluit niet aan bij de leefwereld van jongeren.
Bij Voorlichting op Scholen merken we het dagelijks: scholen willen wel, maar missen vaak tijd en weten niet goed wat er past bij de belevingswereld van jongeren. Daarom bieden wij interactieve en deskundige seksuele voorlichting aan. Hierin gaan onze voorlichters in gesprek over relaties, grenzen, sexting, consent, diversiteit en het belang van respect. Niet de ouderwetse truc met de condoom om een banaan, maar open gesprekken waarin jongeren zich gehoord voelen en waarin we sociale media niet uit de weg gaan, maar juist bespreekbaar maken.
Jongeren verdienen eerlijke, veilige en actuele informatie over seks en relaties. Bekijk het aanbod van Voorlichting op Scholen en ontdek hoe wij kunnen helpen.