De toekomst van TikTok in de Verenigde Staten hangt aan een zijden draadje. De app, eigendom van het Chinese ByteDance, ligt al geruime tijd onder vuur. Dit vanwege zorgen over dataveiligheid en mogelijke invloed van de Chinese overheid. Wat gebeurt er nu precies in Amerika? En gaat dit ook in Nederland gebeuren?

De TikTok-wet van de VS

De Amerikaanse regering stelt dat TikTok een risico vormt voor de nationale veiligheid. Dit heeft te maken met diens vermoedens van Chinese invloeden en propaganda. Om deze reden is er in de VS vorig jaar (onder het oog van Joe Biden) een wet aangenomen die het Chinese bedrijf achter TikTok, ByteDance, verplicht de Amerikaanse tak van de app te verkopen. Volgens deze wet riskeren Apple en Google een boete van 5.000 dollar per Amerikaanse gebruiker als ze doorgaan met het aanbieden van de populaire app in hun stores.

De wet gaat op 19 januari 2025 in, vlak voordat Donald Trump president van het land wordt. Hij is tegen het TikTok verbod. RTL schrijft: “Het lot van die wet hangt af van het Amerikaanse Hooggerechtshof, dat nog uitspraak moet doen nadat TikTok en ByteDance de wet aanvochten.”

ByteDance moet een keuze maken: het Amerikaanse deel van TikTok verkopen aan een lokale partij, of een verbod in de gehele VS accepteren.

Geruchten rond de verkoop van Amerikaanse tak TikTok

Een opmerkelijke naam in de geruchten over mogelijke overnamekandidaten is Elon Musk. Hoewel de woordvoerder van de BBC het ‘pure fictie’ noemt, zou zijn betrokkenheid (gezien zijn eerdere technologie-investeringen en zijn band met Trump) een interessante dynamiek toevoegen aan deze kwestie.

Wat gebeurt er als TikTok verboden wordt?

Toen India TikTok vier jaar geleden verbood, verdween het platform vrijwel direct. Wie de app probeert te gebruiken, krijgt alleen het bericht ‘dienst niet beschikbaar’. Voor de Amerikanen zal TikTok waarschijnlijk niet meteen weg zijn, meldt de Volkskrant. Als je de app al op je telefoon hebt, kun je hem blijven gebruiken zolang ByteDance de app niet zelf verwijdert. 

Het gebruik van de app blijft legaal voor Amerikanen. Maar omdat er geen updates meer beschikbaar komen, zal de app steeds minder goed werken tot hij onbruikbaar is. Amerikaanse TikTok-gebruikers verliezen dus uiteindelijk hun toegang tot een platform dat niet alleen entertainment biedt, maar ook werkgelegenheid en inkomsten genereert voor duizenden contentmakers. Het verbod op TikTok zal een grote verschuiving kunnen veroorzaken naar alternatieven als Instagram Reels en YouTube Shorts.

TikTok verbod in Nederland?

Hoewel Europa nog niet lijkt te overwegen TikTok te verbieden, maakt de situatie in de VS wel indruk.  Sommige van de 170 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers, ondernemen actie. Ze staan met borden bij het Witte Huis of starten een petitie. 

Ook in Nederland zien we petities verschijnen. Niet over het behouden van de app in Amerika, maar over een leeftijdsgrens of volledig verbod van social media.