Gamen is populairder dan ooit. Veel jongeren besteden een groot deel van hun vrije tijd aan online spellen, van Fortnite tot FIFA en van Roblox tot Minecraft. Voor ouders en docenten roept dat vragen op: Wanneer is het nog onschuldig plezier? En wanneer wordt het problematisch?
Jongeren gamen massaal maar praten er zelden over
Tijdens onze voorlichtingen merken we dat gamen vaak een belangrijk onderdeel is van het leven van jongeren, maar nauwelijks onderwerp van gesprek. Dat is zorgwekkend, want veel jongeren worstelen met balans, grenzen en het loskomen van het spel.
Op school horen we regelmatig uitspraken die zorgwekkend zijn. Het lijkt in de eerste instantie misschien onschuldig, maar het kan wijzen op onderliggende problemen zoals een verstoord dag- en nachtritme, verminderde concentratie op school of zelfs sociale isolatie. Door gamen bespreekbaar te maken, zijn dit soort patroneren eerder te signaleren.
Verantwoord gamen: dit bespreken we in de klas
Onze voorlichting Verantwoord Gamen richt zich op bewustwording, herkenning en balans. Tijdens de les gaan we samen met leerlingen aan de slag met vragen als:
- Wat zijn de voordelen en risico’s van gamen?
- Hoe herken je een gameverslaving?
- Wat is een gezonde schermtijd?
- Hoe kan je verantwoord gamen?
De interactieve aanpak zorgt ervoor dat jongeren zich herkennen in de situaties. En juist daardoor merken we dat ze eerlijk durven te zijn over hun eigen gamegedrag.
Tijd voor bewustwording over gamen
Gamen verdwijnt niet – en dat hoeft ook niet. Het gaat erom dat jongeren leren hoe ze op een bewuste en gezonde manier kunnen omgaan met gamen. Dat lukt alleen als we met z’n allen samenwerken: leerlingen, ouders en onderwijsprofessionals.
Wil je het thema verantwoord gamen op school bespreekbaar maken?
Bekijk onze interactieve voorlichting over gameverslaving of plan een ouderavond of docententraining!