“Tieners met een kapmes in de HEMA. Het is te krankzinnig voor woorden.”

Met die woorden beschrijft een medewerkster van de HEMA in Den Haag het incident van vorige week. Drie jongeren kwamen met een kapmes de winkel binnenliepen. Klanten vluchtten in paniek naar buiten, medewerkers sloten zichzelf op in het magazijn en de politie rukte met spoed uit. De verdachten – allen rond de 14 jaar – werden korte tijd later gearresteerd. Gelukkig raakte niemand gewond, maar de schrik zit er diep in. Lees het volledige nieuwsbericht van de NOS.

Steeds vaker wapenbezit onder jongeren

Dit incident staat niet op zichzelf. De afgelopen jaren lijkt het aantal jongeren dat wapens bij zich draagt sterk toe te nemen. Denk aan messen, slagwapens of zelfs vuurwapens. Wat begint als ‘stoerdoenerij’, kan zomaar uitlopen op levensgevaarlijke situaties. Veel jongeren beseffen onvoldoende wat de consequenties van wapenbezit zijn:

  • Jongeren vanaf 12 jaar kunnen strafrechtelijk vervolgd worden.
  • Alleen al het dragen van een mes kan leiden tot een strafblad.
  • Wapens op school of in de openbare ruimte zorgen voor onveiligheid bij anderen.
  • Een incident kan enorme psychische impact hebben op slachtoffers, omstanders én daders.

Waarom doen jongeren dit?

Er zijn meerdere verklaringen. Jongeren voelen zich soms onveilig, willen erbij horen of denken dat ze zich moeten bewapenen om zichzelf te beschermen. Maar ook in veel populaire spellen – denk aan first-person shooters of vechtgames – zijn wapens niet alleen aanwezig, maar vormen ze het middelpunt van het spel. Geweld wordt beloond, tegenstanders worden “uitgeschakeld” en het gebruik van wapens wordt gepresenteerd als dé manier om doelen te bereiken. Dit leiden tot een normalisering van wapens en geweld, zeker als er thuis of op school er weinig gesprekken over worden gevoerd.

Dat is precies waarom het zo belangrijk is om met jongeren in gesprek te gaan over de invloed van gamen, groepsdruk en beeldvorming – en om hen weerbaar te maken tegen onderanderen die normalisering. Bekijk hier onze voorlichting over verantwoord gamen.

Wat kunnen we doen tegen wapenbezit onder jongeren?

Het incident in de HEMA roept een belangrijke vraag op: moeten we jongeren op school beter voorlichten over de gevaren van wapenbezit?

Bij Voorlichting op Scholen merken we al langer dat scholen behoefte hebben aan voorlichtingen over thema’s als geweld en sociale druk en strafbaar gedrag. Daarom bieden wij diverse voorlichtingen voor leerlingen aan, waarin we jongeren bewust maken van hun keuzes, gedrag én de gevolgen daarvan. Wellicht ligt een voorlichting over wapenbezit nog wel in het verschiet.

Tijd voor actie

Hoe bizar dit incident ook was, het biedt ook een kans: om met jongeren in gesprek te gaan, om ze bewust te maken van de risico’s, en om scholen en ouders te ondersteunen bij het voorkomen van dit soort situaties. Want ieder kind verdient een veilige omgeving – thuis, op school én in de HEMA.