Nepnieuws is een lastig onderwerp om het met kinderen over te hebben, maar wel belangrijk om bespreekbaar te maken. We weten allemaal dat sociale media slecht voor ons zijn, met name TikTok is ontzettend populair onder jonge kinderen. Het heeft niet voor niets een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder. Het gevaarlijke aan TikTok is dat kinderen onder de 12 er toch op gaan. Het nepnieuws dat gedeeld wordt, heeft slechte invloed op hun ontwikkeling. Wat doet het precies met je hersenen en waarom is dat zo slecht?
Op de sociale media-app kan iedereen korte video’s van maximaal 3 minuten de wereld in sturen. Het is razend populair, omdat alles op TikTok te vinden is. Van kook- en make-upvideo’s tot grappige katten- en hondenfilmpjes. Je kunt video’s ook delen met je vrienden, hierdoor wordt een filmpje in een korte tijd vaak bekeken. Zelfs op Instagram worden video’s gedeeld die oorspronkelijk bij TikTok vandaan komen. TikToks worden dus veel gedeeld en kunnen snel veel views behalen.
Invloed van nepnieuws
Naast TikTok worden Instagram en Facebook veel gebruikt door jonge kinderen. Jammer genoeg wordt er op elk sociale mediaplatform wel eens nepnieuws verspreid. Dit kan veel invloed hebben op het geheugen van vooral jongere kinderen. Doordat zij nog volop in hun ontwikkeling en groei zitten, kan ‘fake news’ veel invloed hierop hebben. Het is daarom ontzettend belangrijk dat op basisscholen de thema’s nepnieuws en sociale media worden besproken. Gelukkig kunnen wij, Voorlichting Op Scholen hier een steentje aan bijdragen. Wij geven namelijk voorlichting over sociale media. Sinds een maand kan ons team van sprekers weer fysiek voorlichtingen geven op verschillende scholen.
Slecht geheugen
Een gevolg van nepnieuws dat bij jonge kinderen kan ontstaan, is dat zij zich dingen herinneren die niet waar zijn of niet zijn gebeurd. Deze valse herinneringen kunnen weer leiden tot onterechte beschuldigingen of zelfs valse veroordelingen. De kinderen weten niet beter en zijn het gewend om overal fakenieuws te zien. Dit zijn ernstige gevolgen van een opvoeding in combinatie met sociale media. Te vroeg sociale media accepteren bij een kind is dus niet verstandig, hoe graag hij of zij het ook wil.