Onze kinderen zitten door het coronavirus helaas noodgedwongen meer binnen. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er in verhouding nog meer gegamed zal worden, waarbij er nu ook een mogelijkheid is om urenlang achter elkaar te blijven gamen. Dit zorgt voor uitdagingen voor veel opvoeders. Wij vinden het belangrijk dat gamende kinderen verantwoord gamen en geven jullie daarom maar al te graag enkele tips om rekening mee te houden.
Tips voor opvoeders van gamende kinderen
- Je mag afwijken van de normale afspraken rondom gamen of zoals je deze eerder hebt gemaakt met jouw kind. Dit zijn voor iedereen aparte tijden dus ook thuis zijn er aanpassingen.
- Het is niet allemaal negatief. Gamen heeft ook in dit soort periodes nog vele voordelen. Zo stimuleert het creativiteit en houden ze online gemakkelijk contact met vrienden en vriendinnen.
- Maak samen met je kind afspraken voor de komende (onzekere) periode. Zie dit is als een ’tijdelijk plan’ en communiceer dit ook zo naar je kind.
- Probeer verder te kijken dan games zoals ‘Fortnite’ of ‘Fifa’. Laat ze ook educatieve games spelen of spellen waarin veel moet worden samengewerkt (in overleg met ouders van andere kinderen).
- Laat kinderen extra tijd verdienen om te gamen door ze bijvoorbeeld te laten helpen met zaken in huis of een stuk te gaan wandelen met de hond.
- Zorg dat je weet waar gamende kinderen mee bezig zijn. Je hoeft niet zelf Fifa of Fortnite te downloaden, maar typ het even in bij Google waardoor je erover mee kan praten als dit nodig is.
- Houd de sfeer in huis vooral goed. Lange tijd met elkaar in een zelfde ruimte zorgt er nou eenmaal voor dat de lontjes soms wat korter kunnen worden. Veel en herhaaldelijk gedoe over bijvoorbeeld gamen, zorgt voor een negatieve sleur waar je in terecht kan komen. Je mag in deze ’tijdelijke periode’ dan ook wel iets coulanter zijn als ouder of verzorger.
- Mocht je als ouder of verzorger nu meer tijd over hebben, kan het geen slechte stap zijn om je eens wat meer te verdiepen in de wereld van het gamen of door bijvoorbeeld samen met je kind een spelletje te spelen.
- Kijk samen met je kind naar alternatieven van binnen zitten en gamen. Maak bespreekbaar dat het noodzakelijk is om te blijven bewegen.
- Doe gezelschapsspellen met elkaar, niet alleen online. Veel gamers spelen ook graag bordspellen. Vraag eens welke ze zelf willen spelen of kom zelf met leuke opties.
Voor iedereen zijn het vreemde en onzekere tijden, zeker voor onze kinderen. De digitale wereld en alle mogelijkheden van het gamen tegenwoordig, draaien wel gewoon door. Het is dan ook logisch dat gamende kinderen hier nu actiever mee bezig zullen zijn. Maak hier juist gebruik van, door op een gezonde en verantwoorde manier ermee om te gaan.
Uiteraard is dit blog geschreven voor alle opvoeders in Nederland. Stuur het gerust door naar familie, kennissen of verzorgers van andere leerlingen.