Een privilege dat niet voor iedereen is weggelegd, maar wat we steeds vaker horen onder de zogenoemde Gen Z. Deze generatie kan zich geen wereld voorstellen zonder internet en constante informatiestroom. Ze zijn zich ervan bewust dat alleen hard werken je niet per se mooie dingen kan brengen. Een goede balans tussen vrije tijd en werken daarentegen wel.
Slapend rijk worden
De instelling van deze jongeren komt mede door een paar kenmerken uit de Gen Z. Ze zijn open minded, ademen technologie, staan open voor verandering, geven voorkeur aan onafhankelijkheid en vinden diversiteit vanzelfsprekend. Het motto “Ik leef om te werken” is veranderd naar “Ik werk om te leven”. Er zijn verschillende invloeden die daartoe hebben geleid, denk bijvoorbeeld aan influencers. Zij krijgen betaald door samenwerkingen aan te gaan en een merk van zichzelf. Jongeren zien vaak alleen de filmpjes die ze maken van de spullen die ze ontvangen en de leuke activiteiten die ze doen. Het idee dat ze slapend rijk worden, is een vertekend beeld dat veel jongeren trekt.
Investerende influencers
Daarnaast is er nog een ander slag influencer. Deze financiële influencers laten de successen zien van bijvoorbeeld investeren en dropshippen. Ze bepalen hun eigen roosters, werken graag voor zichzelf en kunnen hun werk uitvoeren vanuit elke hoek van de wereld. Klinkt best aantrekkelijk, toch? In hun content vertellen ze hoe ze dit hebben gedaan, hoe makkelijk het eigenlijk was en dat iedereen dit kan doen. Ze bieden vaak peperdure cursussen aan waarin ze beloven hun geheimen te onthullen, uiteraard zonder garantie op eigen succes. Hoewel de meeste volwassenen hier niet zo snel intrappen, zijn jongeren hier erg gevoelig voor.
Er is slechts een zeer kleine groep mensen die op deze manier succesvol wordt. En dat gaat vaak gepaard met grote financiële risico’s. De realiteit is dat dit soort influencers winst maken door de jongeren die hun cursus aanschaffen, iets dat veel zich niet beseffen. Bij Voorlichting op scholen bieden we meerdere voorlichtingen aan waarin we dit onderwerp bespreken. Via deze link kun je als ouder een anoniem verzoek doen, zodat onze sprekers langskomen op de school van jouw kind.
Toename van flexibele werkmogelijkheden
Met de opkomst van de gig-economie (een economie waar alternatieve manieren van werk als tijdelijk werk, kortlopende projecten en specifieke opdrachten, de norm zijn) en technologische vooruitgangen, zijn er meer mogelijkheden voor jongeren om geld te verdienen zonder traditionele fulltime banen. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor freelance werk, deelname aan de deeleconomie of zelfs passief inkomen genereren via online ondernemingen. Deze flexibiliteit stelt hen in staat om hun eigen schema’s te beheren en tegelijkertijd hun inkomsten te verhogen zonder zich vast te leggen op een traditionele werkweek.
Lui en verwend: de veranderde werkmentaliteit
Statistisch bewijs voor toegenomen luiheid is er weinig. Sterker nog, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werken er meer jongeren dan ooit en werken zij ook niet minder uren. De Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO lijkt te wijzen op een veranderde werkmentaliteit onder de jonge generatie werkenden. Jongeren zijn niet zozeer luier dan de generaties boven hen, maar hechten wel meer waarde aan een goede balans tussen hun werk- en privéleven.