Het is van belang dat het gamegedrag van jongeren in balans blijft met andere dagelijkse taken, om hun gezondheid op peil te houden. Gamen is een leuke tijdsbesteding met veel voordelen, maar zeker ook nadelen als je dit niet verantwoord doet. Verantwoord gamen is een belangrijke voorwaarde, om het leuk en gezond te houden. Gamen heeft invloed op je fysieke, maar ook op je mentale gezondheid. Hoe je houd je balans in je gamegedrag?
Bewust van gamegedrag
Probeer eerst bij jezelf na te gaan waarom je gamet. Stel jezelf de volgende vragen: wat brengt dit mij? En wat vind ik leuk aan gamen? Zodra je bewust wordt van jouw ‘waarom’, kun je beter een balans vinden. Om dit te vinden, is het belangrijk om je gamegedrag bij te houden. Probeer voor een paar weken op te schrijven hoe vaak je gamet per dag en hoe lang je gamet per sessie. Daarnaast kun je nagaan bij jezelf of je negatieve effecten merkt bij jezelf door het gamen en zoek naar redenen om minder te gamen. Kortom, wat zijn de nadelen van gamen voor jou?
Weekschema in balans
Maak voor jezelf een lijst met de taken die je per week uitvoert. Denk aan slaap, school, sport, sociale contacten, huishoudelijke taken en gamen. Als je weet hoe jouw weekschema eruitziet, kun je beter verhouding houden in je gamegedrag ten opzichte van andere belangrijke activiteiten. Maak hierbij duidelijke afspraken met jezelf, je ouders of anderen. Dit kan helpen als motivatie om eerder te stoppen met gamen. Als je niet gamet, wat doe je dan? Bedenk andere hobby’s om te doen als je niet gamet.
Meer over gamen? Wij geven met plezier voorlichting over verschillende thema’s, waaronder verantwoord gamen.