Meta komt met een eigen AI functie: Meta AI. Binnenkort wordt het een onderdeel van WhatsApp, Instagram en Facebook Messenger. Afgelopen jaar kwam Snapchat al met de spraakmakende AI chatbot ‘My AI’. Het zat er dus aan te komen… Toch gaan de chatbots van Meta een flinke stap verder. Hoewel er nu slechts een aantal berichten over bekend zijn, verwachten we zodra de Meta AI beschikbaar is in Nederland een enorme trend.   

Realistische chatbots  

‘’@Meta AI, vertel een mop’’. Straks is de chatbot op deze manier vanuit alle drie de apps op te roepen. De gedachte is dat de bot vervolgens in de chat (een-op-een of in een groep) je vragen kan beantwoorden. En het blijft niet bij deze enkele assistent…

Er komen in totaal 28 kunstmatige karakters! NOS schrijft dat de AI chatbots verschillende persoonlijkheden hebben. Je kan bijvoorbeeld chatten met een reis-expert, een chefkok of een American Football-speler. Ongeveer de helft van deze AI chatbots krijgt het gezicht van een bekend persoon. Hier een aantal voorbeelden:  

  • TikTok-ster Charli D’Amelio wordt Coco, een danseres.  
  • Icoon Paris Hilton wordt Amber, een detective. 
  • Voormalig NFL-speler Tom Brady wordt Bru, een sportdebater.  
  • Realityster Kendall Jenner wordt Billie, een soort grote zus. 

Voor leerlingen wordt het daarmee nog lastiger om te beseffen dat ze met een computer praten, in plaats van met een bestaand persoon. Dat doet allerlei vragen over realisme oproepen. Daarbij zijn wij dus kritisch over het gebruik van foto’s van bekende personen. Over privacy in beeldmateriaal schreven we eerder dit artikel. Al lijken de sterren er op dit moment toestemming voor te hebben gegeven.

Gebruik van Meta AI 

Dadelijk kan iedereen die actief is op Whatsapp, Facebook en Instagram gebruik maken van de AI chatbots van Meta. Je kan bijvoorbeeld een gesprek voeren met een chatbot die dezelfde hobby heeft of vragen over specifieke onderwerpen laten beantwoorden. Maar denk ook aan zaken als advies over een werksituatie of over wat je kan eten in de avond omdat je inspiratieloos bent. Best wel handig dus.  

Omdat AI en chatbots een redelijk nieuwe ontwikkeling zijn, krijgen we veel vragen van zowel ouders als docenten als leerlingen. Het is goed om te weten dat AI chatbots absoluut geen echte mensen zijn of zelf kunnen nadenken. Het zijn computerprogramma’s die van een heleboel input, output maken. Ze voeren enkel taken uit die ze worden opgedragen. 

 Whatsapp geeft aan dat je persoonlijke berichten en oproepen, gewoon privé blijven. Ook Meta AI kan deze dus niet bekijken. In een groepschat kan Meta AI alleen de berichten lezen waarin de assistent wordt opgeroepen. De andere berichten niet. Meta of WhatsApp kan de AI assistent niet zelf in een (groeps)chat plaatsen. Ook is het goed om te weten dat de AI’s van Meta niet feilloos zullen zijn. Het bedrijf waarschuwt de gebruikers zelf. “Berichten zijn gegenereerd door AI. Sommigen zullen fout of ongepast zijn”. 

Kunstmatige intelligentie en kinderen  

De ‘foute’ berichten zullen voornamelijk voor kinderen ongepast zijn, iets om over na te denken. Maar er zijn meer dingen om rekening mee te houden voordat je kind met de Meta AI chatbots aan de slag gaat. Zo vinden jonge kinderen het verschil tussen echt en niet echt, soms nog moeilijk. Het helpt niet dat de chatbots bijna menselijk lijken door hun profielfoto en de snelle reacties. Sommige bots hebben zelfs (nu al!) een eigen Instagram account.  

Dat de AI chatbots je met veel dingen kan helpen, is hartstikke fijn in veel situaties. Kinderen weten dat ook. We horen regelmatig dat leerlingen hele verslagen laten schrijven door AI of dat ze het huiswerk binnen een minuut laten uitwerken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Veel scholen controleren daarom of leerlingen AI misbruiken voor hun schoolwerk.  

Verantwoord leren omgaan met AI

Het afschaffen van AI op scholen is niet effectief en ook niet verstandig. AI wordt namelijk veel gebruikt op bijvoorbeeld de werkvloer en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het is daarom van belang dat leerlingen juist leren omgaan met AI, op een verantwoorde en eerlijke manier. Daarom bieden wij voorlichting aan over dit onderwerp.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Lees hier meer over AI: