De chatwebsite Omegle kent aardig wat risico’s. Zo komen er veel schokkende beelden voorbij, al helemaal voor jeugdige ogen. Wist je dat de chatwebsite de afgelopen jaren betrokken is geweest bij meer dan 50 zaken tegen pedofielen? We zaten er eigenlijk al lang op te wachten: Omegle kondigt na ruim 14 jaar haar sluiting aan. Dit vanwege de toename van misbruik door een grote groep gebruikers.  

Omegle, wat is het ookalweer? 

Al eerdere schreven we dit en dit stuk over Omegle. In het kort is het een website waarin gebruikers in online gesprekken met andere gebruikers worden geplaatst. Een soort videochatten met vreemden eigenlijk. Dit gebeurt op basis van een gemeenschappelijke ingevulde interesse. Er wordt slecht tot niet gecontroleerd op leeftijd of wangedrag door de gebruikers. Zo hebben gebruikers met een slechte intenties (jong én oud) veel vrijheid. 

Ondanks dat we chatwebsite al jaren bestond, werd Omegle tijdens de Covid-pandemie zeer populair bij de jeugd. Uit ons recentste onderzoek, in samenwerking met Digiwijzer, blijkt dat 94% van de basisschoolleerlingen bekend is met Omegle en zelfs 73% van hen de website al eens heeft gebruikt.  

Omegle stopt, en nu? 

Sinds het bekend is dat Omegle stopt met bestaan, delen oud-gebruikers hun herinneringen en persoonlijke ervaringen die zij op de chatwebsite hebben meegemaakt. Dit merken we op scholen maar ook op social media. Het zijn vooral negatieve verhalen over seksueel gedrag en geweld.  

Gezien alle nare ervaringen die wij hebben meegemaakt en hebben gehoord, zijn wij blij dat Omegle stopt. Maar we zijn ook een beetje huiverig. Met de grote populariteit van de chatwebsite verwachten wij namelijk dat het niet lang duurt voor er een nieuwe chatwebsite als Omegle ontstaat. Bovendien is het chatten met vreemden op veel andere platformen natuurlijk ook gewoon mogelijk. Des te belangrijker dat leerlingen, maar ook docenten en ouders, op de hoogte blijven van dit soort online gevaren. Wij bieden daarom verschillenden oplossingen. Online platformen kunnen heel erg leuk zijn, maar we moeten ons wel meer bewust zijn van de risico’s. Lees meer over ouderavonden, docenten trainingen en voorlichting in de klas.