Is Signal geschikt voor kinderen?
Wellicht heb je er al eens van gehoord, of misschien ook wel niet: de Signal app. Dit is een app waarmee je berichtjes en foto’s kunt versturen. Maar je kunt ook met mensen bellen, net zoals op WhatsApp. Toch zijn er ook een aantal verschillen tussen deze apps. En is deze app eigenlijk wel geschikt voor kinderen? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten over de Signal app.
Wat is de Signal app?
Signal is een gratis communicatie app. Het staat ook wel bekend als Signal Messenger of Signal Private Messenger. Met deze app kun je andere mensen bellen en berichten en afbeeldingen naar elkaar sturen. We merken tijdens onze voorlichtingen en lessen dat steeds meer kinderen en jongeren deze app kennen en gebruiken.
Wat is het verschil tussen Signal en Whatsapp?
Door de communicatie functie lijkt Signal al snel op andere communicatie apps zoals Whatsapp. Toch is er een groot verschil. Dat heeft namelijk te maken met privacy. Die wordt veel beter gewaarborgd bij de Signal app. Gebruikersgegevens en data worden versleuteld en alleen bewaard op je eigen telefoon.
De Signal app is mede-opgericht door Brian Acton. Hij richtte ook Whatsapp mede op, maar hij verliet dit bedrijf omdat hij het niet eens was met hoe er met gebruikersgegevens werd omgegaan. Acton richtte daarom de non-profitorganisatie Signal Foundation op met het idee om technologie zo normaal mogelijk te maken, zonder de data te delen met anderen. De app is ontwikkeld door middel van donaties. Er is geen commerciële drijfveer. Dit betekent dat er geen geld wordt verdiend aan de data binnen de Signal app en dat is wel zo fijn voor je privacy.
De voordelen van Signal
Het grootste voordeel van Signal is de privacy van gebruikers. Signal wil aantonen dat privacy in digitale communicatie een standaard kan zijn. Maar hoe doet het bedrijf dat dan? Signal versleutelt gegevens waardoor het bedrijf geen berichten kan lezen of oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op eigen servers, alleen op de telefoon van haar gebruikers. Zo beslis jij zelf met wie je welke data deelt. Daarnaast bevat Signal geen reclame en werkt het bedrijf niet samen met marketeers. Andere communicatie apps kunnen jouw informatie doorverkopen aan andere partijen zodat zij je kunnen benaderen voor advertentie doelen. Bij Signal is dit niet het geval.
De nadelen van Signal
Elke app heeft ook z’n nadelen, zo ook de Signal app. De app heeft op dit moment veel minder gebruikers dan Whatsapp. Er bestaat dus een kans dat niet al je contacten deze app al gebruiken. Dat maakt het leggen van contact een stukje lastiger, omdat de personen die willen communiceren de app moeten hebben.
Een ander nadeel is dat Signal niet kan meekijken in berichten. Berichten worden dus ook niet gefilterd en mogelijke schadelijke of vervelende content wordt niet blokkeert. Daarmee zou het zo kunnen zijn dat je toch ongewenste berichten, foto’s of video’s krijgt toegestuurd. Daarnaast wordt de data niet opgeslagen op een server, maar op je eigen telefoon. Gaat deze stuk of ben je vergeten een back-up te maken? Dan ben je de informatie kwijt.
Is Signal geschikt voor kinderen?
Voor privacybewuste gebruikers is de Signal app een goed alternatief voor Whatsapp. Data is versleuteld en daarmee zijn ook de data van kinderen veiliger. Maar het is belangrijk om nog een keer te benadrukken dat het aantal gebruikers nog ver onder dat van Whatsapp ligt.
Toch zijn er risico’s voor het gebruiken van Signal voor kinderen. Zo kunnen ze worden geconfronteerd met ongewenste berichten, foto’s of video’s en is ouderlijk toezicht beperkt mogelijk. Ons advies is dan ook om altijd het gesprek aan te gaan over het gebruik van een social media app, ook over Signal. Stel daarnaast ouderlijk toezicht in.
In onze voorlichting social media worden nieuwe ontwikkelingen altijd besproken. Veilige(re) manieren van communicatie worden belicht door de voor- en nadelen af te wegen. Ook Signal wordt in de voorlichting meegenomen.