De mogelijkheden en risico’s van SkyShowtime voor kinderen
Op dinsdag 25 oktober werd de nieuwe streamingdienst SkyShowtime gelanceerd in Nederland. Daarmee is er weer een nieuwe speler op de streamingmarkt. Maar wat zijn de mogelijkheden en risico’s voor kinderen eigenlijk? In dit artikel leggen we je dat uit.
Wat is SkyShowtime?
SkyShowtime is een grote Amerikaanse streamingdienst van de bedrijven Paramount en Comcast. Daarop zijn films en series beschikbaar van verschillende kanalen, waaronder Nickelodeon, Paramount, Peacock, Dreamworks Animation en Universal. Het aanbod bestaat naast veel bekende series en films uit recente bioscoopfilms en nieuwe exclusieve content. Sinds 25 oktober is de dienst beschikbaar in Nederland. Een abonnement kost op dit moment โฌ3,49, wat het een relatief goedkope streamingsdienst maakt.
Is SkyShowtime geschikt voor kinderen?
De nieuwe streamingdienst richt zich in het bijzonder op kinderen en families. Zo kunnen ouders een kinderprofiel aanmaken, waardoor kinderen volgens de streamingsdienst alleen films en series kunnen kijken die voor iedereen geschikt zijn. Kinderen zouden volgens de streamingdienst dan veilig films en series kunnen kijken.
Het aanbod is daarnaast voor een groot deel gericht op kinderen. Kanalen als Nickelodeon, Universal en Dreamworks Animation maken veel entertainment content die speciaal voor kinderen of het hele gezin bedoeld is. Deze films en series worden vrijwel allemaal beschikbaar op de nieuwe streamingdienst. Denk daarbij aan animatie films als Shrek en Madagascar. Of aan series als Spongebob en Trolls. Door deze zeer populaire films en series alleen beschikbaar te maken binnen een eigen speciale streamingdienst worden ouders dan ook verleidt om een abonnement op SkyShowtime te nemen. SkyShowtime biedt immers veel populaire kinder- en gezinsvriendelijke content.
De risico’s van SkyShowtime
Naast mogelijkheden zijn er ook risico’s voor kinderen. Zo is het op SkyShowtime alleen mogelijk om beschikbare films en series binnen een kinderprofiel in te stellen op ‘voor alle leeftijden’. Het is niet mogelijk om een onderscheid te maken tussen jonge en oudere kinderen zoals bijvoorbeeld Netflix doet. Daarmee bestaat het risico dat jonge kinderen toch worden blootgesteld aan content die voor hen toch nog te ingewikkeld is of als ‘eng’ kan worden ervaren.
Daarnaast werken niet alle functies van de app goed. Zo bleek tijdens onze eigen test dat je vanuit een kinderprofiel makkelijk kunt overschakelen naar een volwassen account, ook wanneer er een wachtwoord is ingesteld. Daarmee kunnen kinderen toch worden blootgesteld aan film en series die niet voor hen bedoelt zijn en mogelijk schadelijke zijn voor kinderen. Dit kan een tijdelijke technische fout zijn, maar het vraagt toch om enige voorzichtigheid.
We adviseren daarom om als ouder altijd op de hoogte te blijven van dat wat een kind ziet of kan vinden. Kijk bijvoorbeeld mee of stel ouderlijk toezicht in.
Wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van (social)media? Volg dan onze nieuwsbrief!