Gehoorschade loop je op als je vaak en lang naar hard geluid luistert. Daardoor is er kans op slechthorendheid of overgevoeligheid voor geluid. Ook kan je last krijgen van tinnitus: piepende en fluitende tonen in je oor. Gehoorbeschadiging is vaak niet meer terug te draaien, gehoorbescherming is dus erg belangrijk.
Hoe loop je gehoorbeschadiging op?
Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door. Dit zorgt ervoor dat je slechter hoort. Het kan ook gebeuren dan ze de verkeerde informatie doorgeven, zoals een piep of ruis. Dit kan ontstaan na het uitgaan of na een lange tijd harde muziek luisteren. Het is een teken van gehoorbeschadiging en kan uitlopen tot gehoorverlies of zelfs tinnitus. Tinnitus is het horen van constante oorsuizen die er in werkelijkheid niet zijn. Dit kan hele nare effecten hebben, het kan er zelfs voor zorgen dat je niet meer kunt werken of in een depressie raakt.
Hoe schadelijk is geluid?
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Bij langdurige blootstelling is de kans groot om gehoorbeschadiging op te lopen. Geluiden van 120 decibel, beschadigen direct je gehoor. Dit is te vergelijken van een concert of een brandweer sirene. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. In deze tabel kan je precies zien hoe dat werkt.
Gehoorbeschadiging: de cijfers
Stichting Hoor Mij vertelt dat de helft van de jongeren in de leeftijd van 12 tot 35 jaar zich met regelmaat in schadelijke luistersituaties bevindt. In Nederland komen er jaarlijks duizenden jongeren bij met ernstige gehoorproblemen, zoals tinnitus. Het beeld van jongeren met oordopjes in of een koptelefoon op, zal niet onbekend zijn. Veel apparaten kennen een maximaal volume, andere geven een melding als je een bepaald volume overschrijd. Veel jongeren zullen zich daar niets van aantrekken en de muziek lekker hard zetten om geen geluiden van buitenaf te horen.
Verantwoord genieten van muziek
Het harde volume van de muziek op feesten of clubs is ook een risico dat in het verschiet ligt voor veel jeugd. Je kan je hier tegen weren door oordoppen te gebruiken met een muziekfilter. Op deze manier wordt het gehoor beschermt en vervormd de muziek niet. Preventie is het beste medicijn in het geval van gehoorbeschadiging. Het is dus verstandig om niet naast de speaker te gaan staan, af en toe een kwartiertje geluidspauze te nemen en je muziek niet op maximaal volume te beluisteren met oordopjes in!
Je krijgt maar één paar oren en de meeste gehoorschade is niet meer op te lossen. Het is dus belangrijk dat jongeren verantwoord met geluid en hun oren leren omgaan.