Risico’s omtrent privacy, beelden en contact: 73% van de leerlingen komt ermee in aanraking
Omegle wordt steeds populairder onder kinderen en jongeren. Eerder schreven we er dit artikel al over. Maar nu voelen we sterk de noodzaak om opnieuw de ‘noodklok’ te luiden. Uit ons recente klassenonderzoek blijkt namelijk dat de website nu nog sneller in populariteit groeit, met name onder jonge kinderen. Zo blijkt dat 94% van de basisschoolleerlingen al bekend is met Omegle en 73% het ook al eens heeft gebruikt . Dat geldt voor leerlingen uit verschillende groepen, zelfs zo vroeg als groep 4 en 5. Omegle omvat verschillende gevaren waar kinderen aan worden bloot gesteld, maar veel ouders en leerkrachten kennen deze website niet. Wat is het nu precies? En waarom is Omegle niet veilig voor kinderen en jongeren?
Wat is Omegle?
Omegle begon ooit als een leuke chatdienst. Via de website kun je namelijk met andere mensen op de wereld praten. De intentie was dan ook om mensen over de hele wereld aan elkaar te verbinden. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat dit vaak leuk was en er echt interessante gesprekken uit voortkwamen. Tijdens de Corona periode was Omegle voor veel jongeren een gemakkelijke manier om contact te maken met anderen.
De werking van Omegle is vrij simpel. Op de website vul je enkel een woord in waarover je zou willen praten. Vervolgens word je gekoppeld met een andere gebruiker die hier ook over zou willen praten. Wie dat is, hoe oud diegene is en waar diegene zich bevindt, dat weet je niet van tevoren. Maar ben je eenmaal gekoppeld? Dan kun je met elkaar chatten en ben je allebei te zien op beeld door je camera. Vervolgens kun je steeds ‘swipen’ naar een andere gebruiker om met anderen te praten.
Waar Omegle ooit een website was voor leuke nieuwe ontmoetingen, is het nu een plek van veel ellende geworden. Veel ouders kennen de website echter niet. Dan sta je als ouder al snel 2.0 achter. We leggen je daarom uit welke gevaren er zijn.
Leeftijdsgrens Omegle
Op de startpagina van de website wordt gemeld dat gebruikers 18 jaar en ouder moeten zijn en mensen met andere intenties ‘volwassen’ websites moeten opzoeken. Deze tekst is volledig in het Engels, wat de meeste jonge kinderen nog niet goed genoeg begrijpen. Daarnaast houdt deze tekst mensen met de verkeerde intenties natuurlijk niet tegen. Ook weten we dat kinderen en jongeren online vaak een andere leeftijd invullen. Het omzeilen van de leeftijdsgrens lijkt dan gemakkelijk, maar is op Omegle nog veel gemakkelijker. Je hoeft namelijk helemaal geen leeftijd in te vullen om te kunnen starten en leeftijd wordt ook niet geverifieerd. Kinderen en jongeren kunnen daardoor zonder echte barrière snel aan de slag.
Naaktbeelden en geweld op Omegle
Gebruikers kunnen de meest shockerende en gruwelijke dingen voorgeschoteld krijgen. Je weet van tevoren niet met wie je gekoppeld wordt en dat leidt tot allerlei vervelende dingen. Simpelweg omdat je een ander niet kent lijkt de drempel tot het tonen en zeggen van ongewenste dingen extreem laag. Van naaktbeelden tot zeer grof taalgebruik, extreme ideeën en denkwijzen, tot extreem geweld. Wij hebben deze website herhaaldelijk onderzocht en zagen zelf al diverse keren zeer nare dingen. Van het om het leven brengen van dieren tot het in elkaar slaan van mensen en verschillende vormen van naaktbeelden. Dat was helaas geen uitzondering maar eerder regel: in 98,2% van de gesprekken kwamen we dit soort beelden tegen. We hoeven vast niet uit te leggen dat zulke dingen absoluut niet oke en heel naar om te zien zijn.
Online contact met vreemden: kinderlokkers en sensatie shockers
Omegle is een rijke bron voor groomers en volwassenen met verkeerde intenties. De kans dat jonge gebruikers worden gekoppeld met iemand die in werkelijkheid veel ouder is, is groot. Daarnaast weten veel van de verkeerde mensen ook welke termen zij moeten invullen om met jonge gebruikers te worden gekoppeld. Vervolgens tonen dit soort gebruikers afschuwelijke beelden aan jonge kinderen uit een ziekelijke sensatiezucht, of proberen zij op slinkse wijze persoonlijke informatie te achterhalen. Omegle weet van dit soort kwalijke zaken. Maar meer dan waarschuwen gebeurt er (nog) niet. Gebruikers worden namelijk zelf verantwoordelijk geacht voor wat ze doen en de moderatie van chats is naar eigen zeggen niet perfect. Dat is vergelijkbaar met een keer ‘foei’ roepen tegen een gebruiker met de verkeerde intenties om er vervolgens niets aan te doen. Gebruikers worden dan ook niet beschermd tegen verkeerde medegebruikers en content.
Privacy risico’s van Omegle
Omegle is zeer gevaarlijk voor de privacy van gebruikers. Andere gebruikers kunnen namelijk gemakkelijk achterhalen waar je bent, soms zelfs tot op de exacte kamer nauwkeurig. Dus niet alleen in welk dorp of stad je bent, maar locaties kunnen nauwkeurig tot op de kamer van een bepaald huis worden achterhaald. Dit gaat door middel van het achterhalen van IP adressen. Het afschermen van jouw locatie biedt hier helaas vaak geen bescherming tegen. Van leerlingen horen wij dan ook al verschillende verhalen waarbij een andere gebruiker precies kon vertellen waar zij waren. Ook in ons eigen onderzoek konden meerdere gebruikers exact vertellen waar wij ons bevonden. In één van de gevallen van leerlingen bleek dat een Omegle gebruiker met wie zij had gechat een paar uur later op de stoep stond. Omegle vormt dan ook een veiligheidsrisico.
Populariteit van Omegle
Veel jonge kinderen horen over Omegle via influencers, YouTubers en via TikTok. Daar worden namelijk veel leuke verhalen verteld. Omegle zou bijvoorbeeld gezellig, grappig en leuk zijn. ‘De ene vervelende die je tegenkomt klik je snel weg’. Maar helaas is zoals hierboven genoemd het tegenovergestelde het geval. Het is eerder uitzondering dan regel om wél iemand te vinden die gezellig en leuk is op de chatdienst.
De influencers die Omegle noemen en promoten hebben nauwelijks een idee van wat de website op dit moment echt inhoudt, van de ‘zogenaamde’ leeftijdsgrens en hoe gevaarlijk het kan zijn. Kinderen kunnen door deze online influencers bovendien relatief makkelijk worden beïnvloed. Veel kinderen gaan dan ook uit nieuwsgierigheid naar Omegle en ervaren vervolgens veel vervelende dingen.
Is Omegle geschikt voor kinderen?
Op die vraag kunnen we een kort en duidelijk antwoord geven: nee. Omegle is niet veilig voor privacy, beelden zijn ongepast en afschuwelijk, en er zitten voornamelijk veel vervelende gebruikers op. De website is niet geschikt en niet veilig voor kinderen en jongeren. Aan ouders adviseren wij dan ook om de website te blokkeren voor toegang via ouderlijk toezicht. Vragen kinderen er toch naar? Bespreek het! En leg uit waarom het een gevaarlijke website is. De ervaring leert dat kinderen het dan echt wel begrijpen en het niet meteen aantrekkelijker wordt om het toch te proberen.
Het was ooit een leuke website, maar is dat helaas echt niet meer. Omegle is dan ook een website waarbij wij duidelijk zeggen: verbied het voor kinderen en gebruik het niet. Meer bewustzijn is hard nodig.