Wat is BeReal en hoe werkt het?
BeReal is razendpopulair onder jongeren in Nederland. Vele jongeren zijn dagelijks op het platform te vinden en posten ‘echte’ foto’s. De app brak in Nederland door aan het begin van afgelopen zomer. Het social mediaplatform werd recent door Apple zelfs uitgeroepen tot beste IPhone-app van 2022. Maar hoe werkt deze app nou en is het wel zo echt? Wij zetten het voor je op een rij.
Wat is BeReal?
BeReal is een Franse app voor het delen van foto’s op social media. De app werd in 2020 uitgebracht met als doel het creëren van meer ‘echte’ beelden online. De app moedigt gebruikers aan om elke dag een foto van zichzelf en hun leven te posten zonder filters of het bewerken van de afbeeldingen. Waar een gebruiker dan ook is en wat diegene dan ook doet, het is de bedoeling om dat willekeurige moment vast te leggen. Omdat een foto nauwelijks kan worden voorbereid of gefilterd is de uitkomst ‘echt’. Of in ieder geval ‘zo echt mogelijk’.
BeReal populair onder jongeren
Sinds afgelopen jaar heeft de app een heuze doorbraak gemaakt in populariteit. Vele Nederlandse jongeren maken er inmiddels gebruik van. Zo heeft maar liefst 30% van de jongeren tussen de 16 en 24 de app geïnstalleerd. Over het gebruik van de app door jongeren onder de 16 jaar is weinig bekend, omdat gebruikers officieel 16 jaar moeten zijn.
Hoe werkt BeReal?
BeReal kan alleen gebruikt worden door gebruikers met een account binnen de app. Vervolgens krijgen gebruikers eens per dag op een willekeurig tijdstip een melding om een foto te maken. Daarbij maak je 2 foto’s, eentje met de camera aan de voorkant van je telefoon en eentje met de camera aan de achterkant. Daarvoor hebben gebruikers slechts 2 minuten de tijd. Nadat de foto’s gemaakt zijn kunnen gebruikers ervoor kiezen hun locatie te delen. Ook kan een gebruiker de foto op zijn/haar telefoon opslaan. De foto’s kunnen daarna worden verstuurd aan ‘iedereen’ of aan alleen ‘vrienden’. Wanneer de foto na 2 minuten wordt gepost, kunnen andere gebruikers dit zien. Als dit niet lukt, dan kan een gebruiker alsnog een foto maken maar dan wordt er ’te laat’ bij vermeldt.
Nadat een gebruiker zijn eigen foto heeft gepost, kan hij die van anderen zien en er op reageren. Om op iemands foto te reageren, moeten gebruikers vrienden van elkaar zijn. Maar als je hebt aangegeven dat iedereen je foto mag zien, kan iedereen er op reageren. Er zijn 6 standaard emoji’s waarmee je kan reageren op een foto, samen met de optie om een RealMoji te maken. Met RealMoji kunnen gebruikers een emoji van zichzelf maken en op deze manier reageren op foto’s van anderen.
Voordelen van BeReal
In een tijd waarin veel content op social media bewerkt is, kan BeReal authenticiteit aanmoedigen. Veel jongeren hebben daardoor de app omarmd en zien de voordelen.
- Geen bewerking
- Foto’s kunnen niet bewerkt worden en er kunnen geen filter worden toegevoegd. Gebruikers hebben maar 2 minuten de tijd om hun foto te posten. Het laat daarmee een ‘echter’ beeld zien
- Geen constante post-druk
- Gebruikers kunnen maar 1 keer per dag posten. Daarmee heeft de app relatief wat minder gebruikstijd
- Kiezen voor vrienden of iedereen
- Iedereen die een foto wil zien of erop wil reageren, moet bevriend zijn met de gebruiker. Hierdoor wordt de kans op reacties van vreemden verkleind. Wil een gebruiker zijn/haar foto aan iedereen versturen? Dan moet hij/zij hier zelf voor kiezen
- Volgers zijn niet belangrijk:
- De app maakt geen gebruik van volgersaantallen, hashtags of iets anders dat een influencer cultuur promoot op dezelfde manier als op andere social mediakanalen
- Geen privéberichten:
- Gebruikers kunnen geen privé contact opnemen met anderen. Alle opmerkingen zijn te zien voor vrienden of iedereen
Risico’s van BeReal
Zoals elke app of kanaal waar gebruikers content kunnen plaatsen en kunnen communiceren met anderen, heeft BeReal enkele functies die een risico zouden kunnen vormen:
- Foto’s worden niet gecontroleerd
- Dit betekent dat als je door de app scrolt, je een foto kan tegenkomen die iemand heeft gepost met ongepaste inhoud. Bovendien zouden RealMojis hetzelfde soort inhoud kunnen bevatten. Het is belangrijk dat gebruikers dit soort inhoud rapporteren als ze het tegenkomen, maar dan is het vaak al gezien.
- Geen ouderlijk toezicht en leeftijdscontrole.
- Vanwege de aard van deze app zijn er minimale privacy controles en is er geen ouderlijk toezicht. Ook wordt de leeftijd van gebruikers niet gecontroleerd. Volgens de gebruiksvoorwaarden moeten gebruikers minimaal 12 jaar zijn. Volgens de mediawet moeten kinderen echter zelfs 16 jaar zijn
- Er worden foto’s met de camera aan de voor- en achterkant gemaakt
- Hoewel de gebruiker naar één ding wijst om te fotograferen, zal de camera ook een foto van de gebruiker zelf maken. Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van hun omgeving om te voorkomen dat ze iets online plaatsen wat ze niet willen.
- Sommige mensen worden gefotografeerd zonder hun toestemming
- Scrollen door BeReal toont foto’s die gebruikers hebben gemaakt. Hierop kunnen andere mensen te zien zijn, die daar geen toestemming voor hebben gegeven. Jongeren zijn zich niet altijd bewust van het moeten vragen van toestemming voordat anderen op beeld staan.
- Foto’s kunnen laten zien waar je bent en wat je doet en je locatie kun je delen
- Op de foto’s kunnen gebruikers de omgeving laten zien. Soms kan de omgeving voor andere gebruikers (makkelijk) te herkennen zijn. Daarnaast kunnen locaties worden gedeeld. Gebruikers kunnen hierdoor voor anderen vindbaar zijn
Is BeReal echt of nep?
Veel beelden op social media zijn bewerkt en onderhevig aan het ‘perfecte moment’ en het ‘perfecte plaatje’. We kunnen eindeloos foto’s maken voordat we die ene perfecte foto posten en we kunnen deze nog nabewerken. Aanpassingen aan het uiterlijk of de foto zelf zijn allemaal mogelijk. Voor BeReal geldt dit niet. Op BeReal zijn geen filters of bewerkingen mogelijk.
Hoewel de app de indruk wekt dat het draait op ‘echte’ beelden is dit maar gedeeltelijk waar. Binnen de tijdspan van 2 minuten kunnen gebruikers naar een andere locatie lopen of toch hun uiterlijk nog even perfectioneren. De foto’s zijn daarmee vaak enigzins ‘gemaakt’. Omdat de tijd relatief kort is kunnen er geen drastische veranderingen worden gedaan. Daarmee komen foto’s toch vaak dichterbij de werkelijkheid dan foto’s/video’s op andere social media platformen. Het ligt natuurlijk ook aan de gebruiker hoe ‘echt’ een foto die geplaatst wordt is.
In onze voorlichting social media worden huidige trends en nieuwe ontwikkelingen altijd besproken. Veilige(re) manieren van communicatie worden belicht door de voor- en nadelen af te wegen.