Termen als ‘noob, grinden of campen? Hè wat? Grote kans dat een gamende jongere deze taal niet alleen in games gebruikt, maar ook daarbuiten. Ouders en leerkrachten horen de termen voorbij vliegen, maar hebben vaak geen idee waar het nu precies over gaat. Wij leggen je uit wat deze termen betekenen. Maar voordat we de termen uitleggen zijn er ook een aantal belangrijke aspecten aan chatten en leeftijdsclassificaties.

Gamen en chatten

Samen gamen is natuurlijk veel leuker. Veel jongeren gamen online met vrienden of onbekenden. Een vaak gebruikt kanaal om dan te communiceren is Discord. Gamers kunnen in verschillende chatrooms praten over of tijdens games of bijvoorbeeld tips uitwisselen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld samen een game speelt en moet samenwerken. Gametaal wordt in communicatie tijdens games volop gebruikt en ingezet. Eindeloze zinnen moeten typen is niet zo handig tijdens het gamen. Daarom wordt er vaak gebruik gemaakt van afkortingen en bepaalde termen.

Natuurlijk zitten er ook haken en ogen aan het praten met onbekenden. Kun je iedereen zomaar vertrouwen? En wie vertel je wat over jezelf? Veel jongeren zijn zich niet (genoeg) bewust van privacy en andere gevaren van online contact. In onze voorlichtingen Verantwoord Gamen en Social media staan we daarom bij dat soort aspecten extra stil.

18+ games voor jongeren

Leeftijdsclassificaties zijn er niet voor niks. Ze beschermen gamers tegen de ongeschikte content binnen een game. Denk aan geweld in een bepaalde mate, realisme en seks. Helaas horen wij regelmatig dat jonge kinderen games als GTA en Call of Duty spelen. Zelfs zo jong als 8. Dat is absoluut niet oké. Hoog tijd dat zij leren waarom het niet geschikt is en ouders en leerkrachten daarvan de redenen inzien. Het is natuurlijk wel een ander verhaal wanneer een 16 of 17 jarige deze games speelt dan iemand van 8 jaar oud. Meer over de classificaties vind je terug in dit artikel.

Gametaal: Mededelingen 

Gametermen kunnen we categoriseren in verschillende soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde mededelingen. Enkele voorbeelden daarvan zijn: 

  • Joinen: Dat betekent simpelweg het aansluiten bij een spel/game om met anderen te spelen.
  • AFK: Dit staat voor “Away From Keyboard.” Dat betekent dat ze tijdelijk weg zijn van hun computer of console. Eigenlijk een nieuwe versie van BRB (Be Right Back) dus. Ook kan dit worden gebruikt wanneer je teamplayer even niet aan het opletten is: “Gast ben jij AFK ofzo?” 
  • BBK: Aansluitend op de vorige term, verwijst deze term naar “Back Behind Keyboard”.
  • Swampen: Dit betekent het bezetten of controleren van een bepaald gebied in een game en hier de dienst uitmaken. 
  • Rushen: Een strategie binnen een game. Je bent aan het rushen wanneer je snel en agressief aanvalt om je tegenstander te overweldigen voordat ze de kans hebben gehad om zich voor te bereiden.  
  • Campen: Dit verwijst naar de strategie waarbij een speler voor langere tijd bewust op een bepaalde plek blijft. Dat kan handig zijn om een bepaalde plek te verkennen of een strategie uit te stippelen. Wanneer een speler zich verstopt op een plek in het spel en wacht op andere spelers om te verschijnen en ze gelijk wil aanvallen dan wordt dit Spawn-campen genoemd. Eigenlijk een soort verscholen kamp maken dus.
  • Looten: Het verzamelen van items of beloningen in een spel, vaak na het verslaan van vijanden of het voltooien van missies. 

Positieve uitspraken 

In gametaal zijn er gelukkig ook flink wat positieve termen te vinden.

  • GL HF (Goodluck Have Fun): Een aardige manier om het spel te openen, zonder te veel tijd te verspillen aan het chatten. Ze zijn er natuurlijk om te gamen! 
  •  GG (Good Game): Dit wordt vaak gebruikt als een beleefde manier om te zeggen dat een spel leuk was, ongeacht of je hebt gewonnen of verloren. 
  • WP (Well Played): Vergelijkbaar met GG. Vaak worden de twee ook gecombineerd. “GG WP.” Grote kans dat de persoon die dit zegt geen overwinningskans meer ziet en de game hierna leaved (verlaat). Dit is een nette manier om dat te laten weten.  
  • NT: Verwijst naar “Nice Try” om een poging in ieder geval positief te kunnen belichten.
  • Elite: Misschien ken je zelf het codewoord 1337 nog wel van vroeger? Draai de cijfers om en je leest met een beetje fantasie leet, of te wel elite. Deze term zien we vaak terug bij het uitspelen van een game. Dan heb je het hoogst haalbare gehaald en ben je ‘elite’.  

Negatieve uitspraken 

Naast positieve zijn er natuurlijk helaas ook een aantal negatieve termen terug te vinden. Denk aan de “gebruikelijke” scheldwoorden en groftaalgebruik. Maar daarnaast zijn er een aantal specifieke gametermen. 

  • PWN: (spreek uit als Poon) Dit wordt vaak gebruik om te laten weten dat je iemand verslaat of bent verslagen.
  • Trollen: Dat betekent dat je vervelend doet tegen anderen. Je kunt ze bijvoorbeeld in de weg zitten.
  • Noob: Dit is een informele term voor een onervaren speler. Het wordt soms gebruikt om iemand te beschrijven die niet erg goed is in een bepaald spel. “Ik wil niet met hem teamen. Hij is een noob!” 
  • FFS: Verwijst naar “For F*ck’s Sake”. Dat wordt vaak gebruikt wanneer iets mislukt of wanneer iemand geïrriteerd is.
  • GTFO: Dat betekent “Get the F*ck out” een minder vriendelijke verwijzing of iemand uit een chat of game wil gaan.
  • EZ Dubs: ‘Hoppaaa dat was makkelijk! Een easy win.’ Dubs staat namelijk voor de dubble U oftewel de W van winnen. Hoewel dit niet direct een negatieve uitspaak is, wordt het wel vaak in die context gebruikt. Daarnaast kan het ook zijn dat de gebruiker van deze uitspraak probeert op te scheppen dat het heel makkelijk vond, terwijl het eigenlijk hartstikke moeilijk was.   
  • ASL: Dit verwijst naar Age, Sex, Location. In game chats kan dit worden gebruikt om achter informatie van de andere persoon te komen. We hoeven je hopelijk niet uit te leggen dat mensen met verkeerde intenties dit van jonge games proberen los te peuteren.

Andere verwijzingen in gametaal

Daarnaast wordt er weleens verwezen naar bepaalde plekken of onderwerpen door middel van termen. Een voorbeeld hiervan is “De Schoenenwinkel” in GTA. Jongeren gebruiken deze term om de stripclub in het spel aan te duiden, zonder dat een van hun ouders raar opkijkt wanneer ze het hier over hebben. Het is dus niet te plek waar je je karakter een nieuw paar Air Force kan kopen. Onthoud, het spel GTA heeft met reden een leeftijdsgrens van 18+.  

Praten over gamen

Het begrijpen van deze termen kan je helpen om beter te communiceren met gamende jongeren en hun gaming-ervaringen. Het is ook een goede manier om betrokken te blijven bij hun interesses en te begrijpen wat ze leuk vinden aan gamen. 

Onthoud dat gaming voor veel jongeren een sociale en creatieve uitlaatklep is. Het kan hen helpen vaardigheden zoals teamwork, Engelse geletterheid, probleemoplossing en strategisch denken te ontwikkelen. Dus, in plaats van je enkel zorgen te maken, moedigen we je aan om open te staan om te proberen te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn. Natuurlijk is verantwoord gamen heel belangrijk! Lees hier meer over of neem contact op voor onze voorlichting ‘Verantwoord Gamen’. Bewustzijn van de mogelijke negatieve gevolgen we daarin uitgebreid, omdat we het dan leuk kunnen houden.

Praat daar naast zeker eens over gamen. Gebruik daarvoor een rustig moment, niet wanneer er een conflict over het gamegedrag gaande is bijvoorbeeld. Maar wanneer je het gesprek ingaat vanaf het perspectief van jongeren, dan heb je vaak een veel opener en constructiever gesprek. Blijf niet stilzitten, maar join het gesprek! En speel eens een game samen! 😉🎮