Wat doet TikTok met gebruikersgegevens?
Op het populaire platform TikTok gelden sinds kort nieuwe regels rondom privacy. De gegevens van gebruikers kunnen namelijk worden ingezien door medewerkers van TikTok. Deze verandering leidt tot veel discussie. ChristenUnie Tweede Kamerlid Don Ceder deed vorige maand een oproep tot het verbieden van de app. Ceder vindt dat kinderen onvoldoende worden beschermd op het platform. En hij is niet de enige. Wat zijn deze nieuwe regels precies? En is privacy op TikTok wel goed geregeld? Dat lees je hieronder.
De nieuwe regels op TikTok
Wij maken ons net als veel andere deskundigen zorgen om deze nieuwe veranderingen. Het is namelijk niet helemaal duidelijk welke persoonlijke informatie van gebruikers TikTok medewerkers kunnen bekijken. TikTok wil dat namelijk niet zeggen. Het zou kunnen gaan om locaties, leeftijden, en namen. Maar het zou ook verder kunnen gaan dan dat, zoals het kunnen zien van de video’s op afgeschermde accounts en privégesprekken. Daarnaast zouden TikTok medewerkers door je gegevens achter gegevens als (politieke) interesses, beroepen, en adressen kunnen komen. Wat medewerkers precies kunnen bekijken en welke gegevens precies worden verzameld is niet bekend.
Wat wel bekend is, is dat medewerkers van buiten de Europese Unie de gegevens van gebruikers in de EU kunnen zien. Waarom dit nodig zou zijn wordt niet toegelicht. Het is bovendien niet duidelijk welke medewerkers deze ‘rechten’ precies hebben en wie niet. Het is niet duidelijk wat het bedrijf precies met de gegevens gaat doen.
Wat kan er gebeuren met je gegevens op TikTok?
Het verzamelen van gegevens kan verschillende doeleinden hebben. Zo kan de app bijhouden hoeveel en hoevaak je de app gebruikt. Gebruik je de app even iets minder lang of vaak? Dan kan de app je meldingen sturen om je toch te verleiden om weer een kijkje te nemen op het platform.
Tiktok kan de informatie bovendien goed inzetten voor reclames. Als TikTok de interesses van een gebruiker weet, dan kunnen ze reclame beter laten aansluiten. Adverteerders kunnen met een reclame dan een veel specifiekere doelgroep bereiken, waarvoor ze een hogere prijs betalen aan TikTok. De kans is dan groter dat een gebruiker overgaat op het aanschaffen van een product. Op die manier kan er geld worden verdiend. Dit wordt gepersonaliseerde reclame genoemd.
TikTok is een gratis app. Het is belangrijk dat mensen weten dat iets als een ‘gratis app’ niet bestaat. Op het moment dat je niet betaalt voor een app, dan ben jij het product waar geld aan verdient wordt. Bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van content of door gepersonaliseerde reclame. Dit zijn onderwerpen die tijdens onze voorlichting over Social Media aan bod komen. Iets waar veel jongeren zich (nog) niet bewust van zijn.
Een verbod op TikTok?
Daarnaast zijn er zorgen dat onze gegevens terecht komen bij de Chinese overheid. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat China een zekere invloed heeft op de gebruikers van de app, omdat zij beschikken over veel persoonlijke informatie. Wat de Chinese overheid met de gegevens zou willen doen is niet bekend.
De manier waarop TikTok met gegevens omgaat, is in strijd met de Europese privacyregels. Om die reden maken deskundigen zich meer zorgen maakt om TikTok dan om veel andere social media apps. Het is een app van buiten de westerse samenleving en het is onzeker wat de bedoelingen met ‘onze’ gegevens zijn. Om die reden wilt ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder ook dat er een verbod komt op de populaire app. Hij vindt dat kinderen beschermd moeten worden, zeker nu het privacybeleid van de app is vernieuwd en de Chinese overheid toegang kan krijgen tot onze gebruikersgegevens.
Is TikTok veilig voor kinderen en jongeren?
TikTok is geen veilig platform voor kinderen. In ons eerdere artikel werd al een schandaal rondom privacy van Nederlandse kinderen op TikTok belicht. Daarnaast zijn kinderen en jongeren gemakkelijk te benaderen door onbekende gebruikers, die niet altijd de juiste bedoelingen hebben. “TikTok biedt onvoldoende bescherming aan kinderen, schendt privacywetgeving en en is voornemens data van gebruikers door te sturen naar China, waardoor het ook een veiligheidsvraagstuk wordt. Dit alles maakt dat het tijd is voor de overheid om in te grijpen” aldus Don Ceder.
Wij zien deze gevaren als organisatie ook. Zoals eerder werd beschreven, weten veel jongeren hier nog maar weinig van af. Een van onze doelen is dan ook om kinderen en jongeren iets bij te brengen over de risico’s rondom TikTok.