Goed nieuws! Ouders krijgen meer mogelijkheden om kinderen in de gaten te houden op TikTok. Een grote eerste ontwikkeling hierin is de nieuwe functie wat ‘Family Pairing’ gaat heten. Family Pairing koppelt het TikTok-account van een kind aan dat van een ouder. Zodra dit gekoppeld is, kan de ouder van alles instellen. Hieronder een aantal punten op een rij:
- Video’s die ik leuk vind: veel mensen vinden het leuk om nieuwe video’s te vinden door te kijken naar wat anderen leuk vinden. Met deze functie stel je in wie de video’s kan bekijken die je hebt geliked.
- Account suggesties: hier kan je instellen of het account van een kind wordt aanbevolen bij anderen.
- Beperkte modus: als je dit instelt, scherm je bepaalde inhoud af voor je kind.
- Schermtijd management: zo kan je bepalen hoeveel tijd je kind mag besteden aan TikTok.
- Zoeken: bepaal of je kind kan zoeken naar gebruikers, hashtags, geluiden of inhoud.
- Direct Messages: TikTok-gebruikers kunnen pas vanaf hun 16e jaar privé-berichten ontvangen. Ouders kunnen zo beperken wie er privé-berichten kan sturen naar het kind (iedereen of vrienden), of dit volledig uitschakelen. Tot 16 jaar is het ontvangen van privé-berichten sowieso uitgeschakeld. Er kunnen ook geen video’s of foto’s meegestuurd worden in privé-berichten. Het is dan wel belangrijk dat het kind de juiste leeftijd heeft ingevuld bij het aanmaken van een account en aangezien je pas vanaf 13 jaar (volgens TikTok) een account mag aanmaken, liegen kinderen vaak over de leeftijd.
- Reacties: bepaal of iedereen, vrienden of niemand mag reageren op berichten van het kind
- Vindbaarheid: je kunt instellen of het account is afgeschermd voor vreemden of dat het openbaar is; in het laatste geval kan iedereen de inhoud zoeken en bekijken.
Ouders op Tiktok
Het is goed nieuws dat er nu meer mogelijkheden zijn voor ouders om kinderen goed te begeleiden op TikTok. Het probleem blijft dat TikTok ervan uitgaat dat alle kinderen op het platform minimaal 13 jaar oud zijn, terwijl we weten dat er heel veel gebruikers jonger zijn. Kinderen liegen over de leeftijd, waardoor TikTok niet weet hoe oud de kinderen zijn. Ouders kunnen nu wel beter meekijken, al moeten ze daar zelf een account voor maken en wij weten dat dit voor veel ouders een grote drempel is.
Uiteraard is een tip zoals dit artikel ook onderdeel van een ouderavond Social Media, wat wij voor vele scholen verzorgen. Geïnteresseerd in een voorlichting of ouderavond waarin Tiktok uitgebreid besproken wordt? Laat het ons zeker weten.