7
okt
Roken 2.0: Opzetstukjes, smaakballetjes en vapen
De afgelopen jaren is vapen steeds populairder geworden, vooral onder jongeren. De sigaret wordt vervangen door een elektronische variant die vaak gezien wordt als ‘minder schadelijk’. Maar er zijn ook nieuwe trends in de wereld van roken, die sigaretten weer aantrekkelijker maken voor de jeugd. Zo zijn er tegenwoordig opzetstukjes en smaakballetjes voor in een..
7
okt
Foto’s en video’s verbergen voor nieuwsgierige ouders: de Calculator Vault app
Steeds meer kinderen en jongeren vinden hun weg naar de Calculator Vault app, een handige tool om persoonlijke content te verbergen. Maar wat houdt deze app precies in en hoe veilig is hij? Wij lichten het toe. Wat is de Calculator Vault app? In tegenstelling tot het ouderwetse dagboek met een slotje, zijn er tegenwoordig..
22
jul
Cyberpesten neemt nieuwe vorm aan
Er is onder jongeren een nieuwe en schokkende vorm van cyberpesten actief: gedwongen vernedering voor de camera. De beelden die hier gemaakt worden, worden vervolgens online gedeeld. Dit zijn vaak heftige beelden met een duidelijk slachtoffer. Wat is het precies? En wat zijn de gevolgen hiervan? Vernedering Het NOS Nieuws kwam naar buiten..
15
jul
Online veilig in de vakantie: 3 verstandige tips!
De zomervakantie staat voor de deur! Een periode waarin veel gezinnen lekker genieten van zon in het buitenland of op avontuur gaan dichterbij huis. Met een blik op het digitale tijdperk betekent vakantie niet alleen ontspannen, maar ook verbonden blijven met de rest van de wereld. Er zijn wel een aantal zaken die goed zijn..
1
jul
Online nepaccounts van verleidelijke dames: pas op voor fraude!
Dat er veel nepaccounts de ronde doen op social media, is bij een hoop mensen bekend. Heb je toevallig afgelopen tijd een volgverzoek gekregen van schaarsgekleede dames? Dan ben je niet de enige. Er zijn op dit moment veel nepaccounts van zogenaamde verleidelijke vrouwen actief. Ze zijn vooral uit op geld of persoonlijke gegevens. Hoe..
21
jun
Maaike over mentale gezondheid: ‘Durf als ouder kwetsbaar te zijn’
De landelijke Week van de Mentale Gezondheid (3 juni tot en met 8 juni) is alweer achter de rug. Deze jaarlijks terugkerende week staat in het teken van meer begrip en bewustzijn over mentale gezondheid in de samenleving. Iets waar veel jongeren dagelijks mee worstelen. Volgens het Trimbos liep 18% van de jongeren tussen 12..
13
jun
Vapen slecht? Dit zijn de feiten
Is vapen slecht voor je? Een veel gestelde vraag. Hoewel er al duidelijke tekenen waren dat vapen niet goed voor je is, blijken de cijfers erger dan verwacht. Onlangs deed RTL een onderzoek naar afgepakte vapes van leerlingen op middelbare scholen. Deze werden onderzocht in een laboratorium. De resultaten schijnen een nieuw licht op de..
3
jun
Praten over drugs: het draait om communicatie
Ecstacy, 3-MMC, lachgas, cocaïne en cannabis. Het zijn verschillende soorten drugs die in Nederland gebruikt worden. Hoewel we vaak aan volwassenen (18+) denken als we het hierover hebben, komen jongeren onder deze leeftijd hier soms ook mee in contact. We willen ze behoeden, voorlichten en bewustmaken. Maar hoe doe je dit zonder ze nog nieuwsgieriger..
17
mei
Je social media-account openbaar of toch liever privé?
De informatiestroom op social media gaat razendsnel: het delen van eigen content kan met één klik op de knop. Als je wilt dat de hele wereld je content kan zien, heb je een openbaar account nodig. Maar vergeet niet te denken aan de veiligheidsrisico’s. Bijna iedereen is tegenwoordig online te vinden of te volgen. De..
15
mei
Persbericht: ‘Voorlichting op scholen’ breidt uit met overname ‘Be Aware’
Den Haag, 15 mei 2024 – Voorlichting op scholen kondigt vandaag aan dat zij ‘Be Aware’ zal overnemen. Met een specialisatie in verslavingspreventie en actieve voorlichtingsprogramma’s op meer dan 160 scholen, sluit Be Aware naadloos aan bij de missie van Voorlichting op scholen, die op haar beurt al op meer dan 450 scholen voorlichting geeft..
9
mei
Wie leert de jongeren over AI?
AI (Artificial Intelligence = kunstmatige intelligentie) wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Van slimme assistenten tot gepersonaliseerde reclames op sociale media en zelfrijdende auto’s. Door te leren over de werking van AI, kunnen jongeren beter begrijpen hoe deze technologieën hun wereld beïnvloeden. Maar ook hoe ze dit zelf kunnen inzetten voor bijvoorbeeld..
3
mei
Neussprayverslaving, het bestaat
Naast roken, alcohol en drugs, kan je ook verslaafd zijn aan neusspray. Volgens een onderzoek van NRC uit 2022 zijn er naar schatting wel tien- tot honderdduizenden mensen verslaafd aan neusspray. Wat begint als een hulpmiddel bij verkoudheid om een verstopte neus te verlichten, kan snel uitgroeien tot afhankelijkheid van neusspray. In eerste instantie lijkt dit onschuldig, maar is..