Wat is Yubo precies?
Yubo is een app die al sinds 2015 bestaat. De app hoorde toen nog bij Snapchat, je kon hier vrienden vinden om vervolgens toe te voegen op Snapchat. Tegenwoordig worden er live video’s gestreamd en kan je er swipen tussen profielen. Je swipet de profielen die je leuk vindt naar rechts en de profielen die je niet leuk vindt naar links. Dit om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. Klinkt het al bekend?
Yubo is een populaire app
Het is niet makkelijk geweest voor kinderen en jongeren tijdens de Corona pandemie. Het virus hield de wereld van 2020 tot 2022 in zijn macht. Lockdowns, verplicht thuisonderwijs en natuurlijk de avondklok. Het échte sociale contact kwam weinig voor. Het heeft Yubo daar in tegen een enorme boost gegeven, online interacties stegen namelijk onwijs. Van december 2019 tot november 2020 is het gebruikersbestand gestegen van 25 miljoen gebruikers, naar meer dan 40 miljoen. In 2022 nog telde Yubo 60 miljoen gebruikers. De app is dus wel populair te noemen.
Maximum en minimum voor leeftijd
Yubo heeft twee aparte community’s: één voor jongeren onder de 18 jaar en één voor 18+ jaar gebruikers. Goed om te weten: de minimale leeftijd om Yubo te mogen gebruiken, is 13 jaar. Bij het maken van een account wordt er gevraagd naar de naam, geslachtsidentiteit, geboortedatum, mobiele nummer en een foto waarop het gezicht duidelijk te zien is. Deze verificatie is bedoeld om de online omgeving veilig te houden voor kinderen. Dat werkt als volgt: als Yubo je ouder schat op de foto dan dat je aangeeft, krijg je meer stappen in het legitimatieproces. Op deze manier hoopt Yubo contact tussen kinderen en volwassenen te beperken. Ook wordt er tot kinderen jonger dan 13 jaar geen toegang verleent in de app.
Veilig op Yubo?
Klinkt best goed, toch? Helaas leert de ervaring dat kinderen van onder de 13 jaar het gewoon nog een keer proberen met een andere geboortedatum. Bovendien zal het met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie helaas makkelijk worden om een persoon er ouder uit te laten zien op een foto. Daar kan de schattingsverificatie van Yubo niet altijd tegenop. Daarnaast lijkt het misschien niet makkelijk, maar is zeker niet onmogelijk om als volwassen persoon door de verificatie heen te komen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een nepaccount. De leeftijdsbeperking is dus simpelweg niet waterdicht.
Bovendien is de leeftijdsgroep relatief breed, van 13 tot 25 jaar. Hoewel Yubo probeert om contact tussen tieners en volwassenen te beperken, bestaat er toch een kans. Grooming ligt daardoor daarmee op de loer. Lees hier wat Grooming is en hoe je het kunt herkennen.
Verder deelt Yubo standaard de locatie van de gebruiker. Deze wordt samen met de naam en leeftijd, getoond aan potentiële ‘vrienden’. Je hoeft je locatie echter niet te delen om de app te gebruiken, deze kan je zelf verbergen bij de instellingen. Maar veel kinderen en jongeren zijn zich hier niet van bewust. Het gevaar van een gedeelde locatie zit dan in het kunnen traceren van iemand. Binnen Yubo wordt je locatie gedeeld met ‘mogelijke’ vrienden, maar zijn dit vaak onbekenden.
Ook is het mogelijk om je social media profielen gemakkelijk te delen wanneer je een match hebt. Je kunt iemand snel toevoegen op bijvoorbeeld Snapchat of Instagram. Daarmee krijgen andere gebruikers snel meer mogelijkheden tot contact, foto’s en video’s. Ook mensen met een vervelende bedoeling.
Online gedrag op Yubo
Er zijn een aantal extra zaken die Yubo doet om meer veiligheid te bieden. Zo ontvangt een gebruiker die zich misdraagt, richtlijnen van de community. Er komt dan een pop-up met veiligheidsadviezen. Ook stuurt Yubo regelmatig berichten naar gebruikers over wat gepast is en wat niet. Tot slot is er een programma dat zorgt voor het beperken van vulgaire foto’s of seksuele activiteiten. Maar ook dat is natuurlijk niet waterdicht.
Yubo legt de grootste verantwoordelijkheid toch bij de gebruikers. Deze verzenden en accepteren immers zelf vriendschapsverzoeken en moeten zelf filteren wat goed is en wat niet. Kortom, daardoor lopen kinderen en jongeren risico op het gebied van gevaarlijk contact.
Hallo Yubo
Op een app als Yubo experimenteren jongeren, vinden ze vrienden en worden ze misschien zelfs verliefd. Yubo maakt een gesprek met een nieuw persoon, veel gemakkelijker dan wanneer je dat in het echte leven doet. Kinderen en jongeren die in het echt verlegen zijn, kunnen dat loslaten online. Je kan nadenken over wat je reageert en dat veilig vanaf achter een beeldscherm. Daarnaast is praten met vreemden ook spannend, het is vaak nieuwsgierigheid die ze aantrekt. En dat begrijpen we. Maar er vindt ook oplichting, afpersing, bedreiging en sexting plaats! Niet altijd een veilige omgeving voor kinderen dus. Het is van belang dat jongeren en kinderen de gevaren kennen en leren hoe ze hier mee moeten omgaan.
De juiste begeleiding online
Wij vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren worden begeleid in de digitale wereld. Daarom geven wij voorlichtingen over Social Media. In deze voorlichtingen bespreken we onderwerpen als privacy, sexting, cyberpesten en grooming. Zo leren we kinderen hoe je verantwoord gebruik maakt van het internet. Ook lichten we ouders, verzorgers en docenten voor. Denk hierbij aan tips over toezicht houden, communiceren en grenzen stellen.
Klik hier voor meer informatie over de voorlichting Social Media.