
25
sep

Samenwerking Jeugdfonds Sport & Cultuur Zuid-Holland en Voorlichting op scholen!
Kinderen moeten kunnen sporten of muziekles volgen, ook bij geldzorgen! Steeds meer kinderen krijgen thuis te maken met geldzorgen. Volgens een onderzoek van Het Nibud worstelt 42% van de huishoudens in 2022 met betalingsproblemen. Kinderen van gezinnen met geldproblemen lijden hieronder. Het zorgt niet alleen voor schaamte, maar ook uitsluiting van belangrijke activiteiten. De contributie..
21
sep

AI naaktfoto’s: deepfakes met jouw gezicht
Een naaktfoto die het hele internet over gaat… De nachtmerrie van elk persoon. Maar wat als er een naaktfoto van jou rondgaat terwijl je er geen een hebt gemaakt? De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie zijn helaas niet altijd positief. Ja hoor, het bestaat: naaktfoto’s van anderen generen met AI. AI gegenereerde naaktfoto’s in het..
19
sep

Hallo Yubo! Vind al swipend jouw nieuwe (online) vriend(in)?
Wat is Yubo precies? Yubo is een app die al sinds 2015 bestaat. De app hoorde toen nog bij Snapchat, je kon hier vrienden vinden om vervolgens toe te voegen op Snapchat. Tegenwoordig worden er live video’s gestreamd en kan je er swipen tussen profielen. Je swipet de profielen die je leuk vindt naar rechts..
8
sep

Kinderen en geld: eerste hulp bij financiële opvoeding
Het is een cruciaal aspect van het opvoeden: geld en financiën. Jongeren die geen of een ondermaatse financiële opvoeding hebben gehad, lopen eerder tegen geldproblemen aan. Schulden liggen op latere leeftijd op de loer door het gebrek aan kennis en vaardigheden. Lees hier wat je kan doen om jouw kind financiële verantwoordelijkheid bij te brengen. ..
5
sep

Prestatiedruk bij kinderen en jongeren: al stress in groep 5
Naar school gaan, voetbaltraining, social media bijhouden, huiswerk maken en afspreken met vrienden. Jongeren houden een hele hoop ballen hoog tegenwoordig. Niet zo gek dus dat prestatiedruk en stress bij kinderen een steeds groter wordend probleem is. Ook dit schooljaar merken we bij leerlingen de intense druk. Wat zijn de symptomen en waar komt het..
27
jun

Mobieltjes op scholen: niet meer toegestaan in de klas
Ouders en leerkrachten willen verbod op mobieltjes Het is een hot topic: moeten mobiele telefoons verboden worden op scholen? Uit een recent onderzoek van het RTL Nieuwspanel blijkt dat de meeste ouders van middelbare scholieren voor een verbod zijn. En veel docenten willen zelfs nog verder gaan en pleiten voor een verbod op de hele..
20
jun

18+ games: wat is het belang van leeftijdsclassificaties?
De toenemende populariteit van 18+ games onder minderjarigen is een zorgwekkende ontwikkeling. Zelfs kinderen onder de leeftijd van negen jaar lijken deze games als vanzelfsprekend te beschouwen. Deze spellen zijn ontworpen en bedoeld voor volwassenen, maar worden vaak ook door kinderen gespeeld. Hoewel sommigen beweren dat het spelen van deze games onschuldig amusement is, zijn..
15
jun

Rookvrije generatie gefaald?
Stijging in aantal rokers onder jongeren wijst ernaar Waar sinds het begin van de eeuwwisseling het aantal rokers gering daalde, lijkt die daling onder jongeren nu verleden tijd. In de periode 2000 tot 2019 halveerde het aantal rokers in de leeftijdscategorie 12- tot 20-jarigen. Maar sinds 2019 is dit aantal volgens Trimbos echter weer licht..
6
jun

Temu: de nieuwe shop verleiding onder jongeren
Kopen, data verkopen en sparen: de voor- en nadelen Temu krijgt steeds meer voet aan de grond. Voornamelijk onder jongeren zien we een stijging in populariteit van dit platform. Er is dan ook veel om te doen. Maar wat is het precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leggen we je in dit..
2
jun

Sporten minder populair onder jongeren
Het aantal jongeren dat sinds het einde van de coronapandemie wekelijks aan sport doet, is langzamerhand aan het stijgen. De cijfers zijn echter nog lang niet terug naar wat ze pre-corona geweest zijn. Waar in 2019, voor aanvang van de coronapandemie, nog 75% van jongeren wekelijks sportte, was dat in 2022 slecht 66%. Hoewel hiermee..
25
apr

Foto’s en video’s online delen: de rol van privacy
Op sociale media delen mensen dagelijks persoonlijke informatie, foto’s en video’s. Mensen delen graag foto’s van zichzelf, hun vrienden, hun gezin en hun kinderen. We laten immers graag de belangrijke mensen in ons leven zien. Daarnaast vinden we het ook veel leuker om mensen op beeld te zien. Maar wat zijn de gevolgen van het..
24
apr

Persoonlijke chatbots op social media: voor- en nadelen
Gepersonaliseerde chatbots op sociale media, zoals MY AI op Snapchat, lijken een nieuwe trend. En dat leidt niet alleen tot juichen. Integendeel, er zijn ook veel zorgen. Chatbots lijken namelijk van alles te weten of kunnen op ongewenste manieren reageren. My AI werd dan ook al snel weer aangepast. Maar wat zijn nu eigenlijk de..