22
mei
De kracht van ervaringslessen
Verrijkend onderwijs door persoonlijke verhalen In het onderwijs streven we ernaar leerlingen voor te bereiden op een goede toekomst. Maar enkel kennis doorgeven in lessen schiet vaak tekort. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is dan ook het inzetten van ervaringsdeskundigen voor het geven van ervaringslessen. Ook wij zetten ervaringsdeskundigen in voor onze voorlichtingen…
25
apr
Het belang van driehoeks-voorlichting
Een voorlichting levert veel op. We vergroten kennis en weerbaarheid en durven het gesprek aan te gaan. Niet alleen nuttig voor leerlingen, maar ook voor ouders en docenten. Op vele scholen zijn we hiermee al actief. Een goede samenwerking tussen deze drie doelgroepen is namelijk van groot belang om echt een verschil te kunnen maken…
25
apr
Foto’s en video’s online delen: de rol van privacy
Op sociale media delen mensen dagelijks persoonlijke informatie, foto’s en video’s. Mensen delen graag foto’s van zichzelf, hun vrienden, hun gezin en hun kinderen. We laten immers graag de belangrijke mensen in ons leven zien. Daarnaast vinden we het ook veel leuker om mensen op beeld te zien. Maar wat zijn de gevolgen van het..
24
apr
Persoonlijke chatbots op social media: voor- en nadelen
Gepersonaliseerde chatbots op sociale media, zoals MY AI op Snapchat, lijken een nieuwe trend. En dat leidt niet alleen tot juichen. Integendeel, er zijn ook veel zorgen. Chatbots lijken namelijk van alles te weten of kunnen op ongewenste manieren reageren. My AI werd dan ook al snel weer aangepast. Maar wat zijn nu eigenlijk de..
20
apr
Tranq: zorgen over de ‘nieuwe Zombie-drug’
Xylazine, de nieuwe ‘zombiedrug’. In Nederland wordt deze drug nog niet zoveel gebruikt. In Amerika zijn er echter zorgwekkende gevallen bekend en wordt het zelfs vermeld als de dodelijkste drug. Zo meldde de NOS dat er in Amerika tussen 2021 en 2022 70.000 doden gevallen zijn. De zorgen rondom deze zogenaamde ‘zombiedrug’ worden in veel..
18
apr
Wodkaballon alternatief op lachgas
Lachgas is al jaren een groeiend probleem onder jongeren. Om het gebruik hiervan terug te dringen staat het sinds 1 januari 2023 dan ook op de lijst van verboden middelen. Dit houdt in dat lachgas niet meer voor recreatieve doeleinden gebruikt mag worden en dat lachgasbezit strafbaar wordt. Het heeft echter niet lang geduurd voor..
6
apr
Jongeren maken steeds vaker school niet af
Het aantal voortijdige schoolverlaters in Nederland is de afgelopen tien jaar gestegen naar het hoogste niveau ooit. In 2021-2022 stopten maar liefst 30.242 jongeren. Dit blijkt uit een kamerbrief van Minister Dijkgraaf. Het gaat om jongeren tussen de 12 en 22 jaar die geen startkwalificatie hebben behaald. Dat betekent dat deze jongeren geen diploma hebben..
3
apr
Omegle: steeds groter online gevaar voor kinderen en onwetende ouders
Risico’s omtrent privacy, beelden en contact: 73% van de leerlingen komt ermee in aanraking Omegle wordt steeds populairder onder kinderen en jongeren. Eerder schreven we er dit artikel al over. Maar nu voelen we sterk de noodzaak om opnieuw de ‘noodklok’ te luiden. Uit ons recente klassenonderzoek blijkt namelijk dat de website nu nog sneller..
30
mrt
Artsen in strijd tegen vapen op TikTok
Vapen, oftewel het roken van een e-sigaret, is al jaren een opkomende trend onder jongeren. De e-sigaret bevat een mengsel aan vloeistoffen die wordt verdampt om vervolgens geïnhaleerd te worden. Deze dampen zijn verkrijgbaar in een grote variant aan (vooral) zoete smaken die het gebruik voor jongeren alleen maar aantrekkelijker maakt. Een populaire misconceptie over..
15
mrt
Het nut van projectweken in het onderwijs
Om leerlingen op interactieve wijze met de stof aan de slag te laten gaan, zijn projectweken een populair middel. Tijdens projectweken werken leerlingen samen aan een bepaald project of thema. Daarbij krijgen ze de kans om hun kennis en vaardigheden op een andere manier in te zetten en verder te ontwikkelen. Projectweken bieden een waardevolle..
9
mrt
Kunstmatige intelligentie in het onderwijs
Artificial intelligence in de klas: wat zijn de voor- en nadelen? Kunstmatige intelligentie (KI) is een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Zo ook binnen het onderwijs. Er zijn zeker voordelen aan het gebruik van KI in het onderwijs. Maar het is belangrijk om kritisch te blijven en aandacht te besteden aan..
7
mrt
Jonge slachtoffers zoeken geen hulp
Veel jonge slachtoffers blijven onzichtbaar voor hulpinstanties In opdracht van Slachtofferhulp Nederland deed I&O Research onderzoek naar het verschil tussen ‘zichtbare’ en ‘onzichtbare’ slachtoffers van ingrijpende gebeurtenissen. De resultaten liegen er niet om. Meer dan de helft van Nederlandse slachtoffers is ‘onzichtbaar’. Onder jongeren tussen de 16 en 34 is dit aantal zelfs nog iets..