• Sorteren per onderwerp?

8 jun sexting coronatijd

Sexting nog veel populairder in coronatijd


Sexting, het versturen van seksueel getinte berichten of beelden van jezelf via je telefoon, is veel populairder dan ooit gedurende de coronacrisis. Vooral seksueel beeldmateriaal wordt vaker verzonden, blijkt uit nieuw onderzoek.  Bijna een derde van de vrouwen geeft aan in normale omstandigheden weleens erotische teksten of beelden te versturen, terwijl dit aandeel bij mannen..

27 mei leerlingen alcohol

Leerlingen drinken meer alcohol door houding van ouders


Het drankgebruik van Nederlandse tieners is hoog en dat komt waarschijnlijk door de tolerante houding van hun ouders. Die conclusie trekt het IJslandse onderzoeksinstituut ICSRA na enquêtes in Nederlandse gemeenten. “De grote acceptatie door ouders verschilt met andere landen”, zegt de onderzoeker. Meer dan 4000 jongeren van 15 en 16 jaar oud is gevraagd naar..

19 mei instagram online pesten

Instagram neemt stappen om online pesten tegen te gaan


Deze week werd een update gelanceerd op het populaire Social Mediaplatform Instagram. Het platform waarop foto’s en video’s verspreidt kunnen worden is na de update beter uitgerust om online pesten tegen te gaan. De update is gekomen om “Instagram een veilige plek voor zijn gebruikers te laten zijn”. Facebook en Instagram, beiden in bezit van..

6 mei

‘Voorlichting op scholen’ ontvangt stimuleringsbijdrage van landelijk Mediawijsheid platform


Als netwerkpartner van Mediawijzer.net, werken we samen aan een Nederland waarin iedereen in staat is om de voordelen van media te benutten én de risico’s ervan te vermijden. Ook – en juíst – in tijden van corona is dit zo belangrijk. We werken massaal online vanuit huis, leren videobellen en bestellen bij online winkels. Maar..

5 mei online lesgeven

Zo ga je als docent om met cyberpesten tijdens online lesgeven


Online lesgeven vereist andere competenties dan het lesgeven in de klas. Het pesten lijkt zelfs makkelijker geworden, maar hoe ga je daar als docent mee om? Nadat de deuren van scholen gesloten moesten worden, moest er online les gegeven worden. Onderhand zijn de meeste leraren en leerlingen eraan gewend. Uit de laatste weken is wel..

27 apr omgaan met geld

Omgaan met geld: 5 tips voor ouders met kinderen


Ouders hebben soms moeite met de financiële opvoeding van de kinderen, om te leren hoe ze moeten omgaan met geld. Dit kan later leiden tot grote financiële problemen, op jonge leeftijd, maar ook in de verre toekomst van een kind. Wij geven 5 tips om je kind bewust met geld om te laten gaan. 1)..

21 apr whatsapp-fraude

Enorme toename WhatsApp-fraude vanwege coronacrisis


De afgelopen weken is het aantal fraudegevallen via WhatsApp is de afgelopen weken sterk gestegen. De oplichters doen alsof ze een familielid, vriend of kennis zijn en halen slachtoffers over door smoesjes te gebruiken om privégegevens te delen of geld over te maken. De schade van WhatsApp-fraude bij sommige slachtoffers is soms tienduizenden euro’s per..

16 apr mediawijzer docent mediawijsheid

Voor docenten: In 3 kleine stappen mediawijzer worden


Vanaf het nieuwe schooljaar in 2021-2022 zijn scholen verplicht om lessen te geven over mediawijsheid. Het is dus van groot belang dat docenten digitaal vaardiger en mediawijs worden. Echter is dit voor veel docenten een uitdaging. Zeker niet alle leraren zijn mediawijs en digitaal vaardig genoeg. In 3 stappen geven wij jullie daarom alvast wat..

9 apr digitale voorlichting op scholen

Ambitieus ‘Voorlichting op scholen’: samen kijken we vooruit!


Ondanks de lastige situatie van het ‘gesloten onderwijs’ op dit moment, moet er vooruit gekeken worden. Rond deze periode wordt de jaargids van het volgende schooljaar samengesteld. Hoe gaan de studiemiddagen voor docenten eruit zien? Wat voor thema-avonden worden er gegeven aan de ouders? En op welk vlak willen we de leerlingen wat extra’s bijbrengen?..

9 apr zoom app

Waarschuwing voor docenten: Gebruik niet meer de Zoom app


Leerlingen van het Erasmus College Zoetermeer kregen gister tijdens een online les niet de beelden te zien zoals de bedoeling was. Door een hack kwam er namelijk via het scherm van de docent porno in beeld te staan. Dit gebeurde via de Zoom App, wat veel wordt gebruikt in het onderwijs. Het ging fout tijdens..

9 apr corona-app privacy

Corona-app in Nederland: hoe werkt dit en wat zijn de gevaren?


Door middel van een app wil de overheid de verspreiding van het coronavirus tegengaan. Maar hoe werkt dit? En is dit wel in lijn met onze privacy? Dinsdagavond opperde Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, het idee voor de app. Indien de maatregelen voor het coronavirus worden versoepeld, zal deze app een belangrijke rol kunnen..

8 apr nepnieuws whatsapp

Update WhatsApp om doorsturen van nepnieuws te beperken


WhatsApp heeft aangekondigd dat je ‘kettingberichten’ nog maar naar één iemand per keer door kan sturen. Volgens de berichtendienst was die aanpassing nodig in de strijd tegen verspreiding van nepnieuws. Het is nog steeds mogelijk om zulke berichten naar meerdere personen door te sturen, maar dat gaat meer tijd kosten. WhatsApp duidt sinds vorig jaar..